În România sunt nenumărate obiceiuri și superstiții de Anul Nou, astfel că, la cumpăna dintre ani, dar și în prima zi din noul an, sunt respectate multe tradiții.
Pe lângă deja cunoscutele haine roșii și banii în buzunar de Anul Nou, pe plaiurile miortice sunt multe alte obiceiuri și superstiții de Anul Nou de care se ține cont.
Citește și: CE TREBUIE SĂ MĂNÂNCI ÎN NOAPTEA DE REVELION CA SĂ AI NOROC TOT ANUL!
Tradiţia populară abundă de practici magice precum prognozarea vremii şi a recoltelor din noul an ori aflarea duratei vieţii şi a norocului membrilor familiei.
Pentru prognozarea vremii, conform aşa-numitului calendar din foi de ceapă, o ceapă era tăiată în 12 părţi egale, corespunzătoare fiecărei luni a anului, iar în cojile astfel obţinute se punea sare, în cantităţi egale. Foile de ceapă erau aşezate apoi pe masă sau pe vatra sobei, în ordinea în care se succed lunile în an, iar în dimineaţa zilei de 1 ianuarie se apreciau lunile ploiase în funcţie de apa acumulată în cupele foilor de ceapă.
Pentru estimarea culturilor din anul ce urmează se face în noaptea de Anul Nou calendarul de cărbuni. Astfel, pentru fiecare plantă (porumb, grâu, cartof, sfecla etc.) ce urmează a fi semănată în anul următor se alege câte un cărbune aprins care se pune pe o tavă sau pe marginea vetrei şi se lasă până dimineaţa. Toţi cărbunii trebuie să fie de aceeaşi provenienţă şi mărime. Cantitatea de cenuşă rezultată de la fiecare cărbune reprezintă rodul recoltei corespunzător plantei alese şi astfel se determină ce cantitate din fiecare cultură va fi semănată primăvara.
Citește și: PROGRAMUL COMPLET AL SPECTACOLULUI DE REVELION 2020 DIN PIAȚA CONSTITUȚIEI