Obiceiuri de Dragobete. Ce e musai să faci, pe 24 februarie 2025, când românii sărbătoresc iubirea

Publicat: 17/02/2025 | 21:50
happy-valentines-day-1790142_1280
sursă foto: Pixabay

Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români. În fiecare an, îndrăgostiții își celebrează fericirea în cuplu pe data de 24 februarie. În funcție de regiune, obiceiurile și superstițiile din jurul acestei sărbători variază, însă toate subliniază importanța iubirii și a norocului în viața celor care celebrează această zi specială. Ce e musai să faci în această zi?

De Dragobete, iubirea este sărbătorită sub toate formele ei, de la simple declarații de dragoste, jurăminte, cadouri specifice, simbolice sau extravagante, îndrăgostiții din România nu ratează nicio ocazie prin care își pot declara aprecierea și respectul față de partenerul de viață. Sărbătoarea de Dragobete are rădăcini adânci în folclorul românesc și reprezintă un moment important al anului, fiind asociată cu mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții legate de iubire, fertilitate și noroc.

Conform calendarului creștin ortodox, în data de 24 februarie se sărbătorește Întâia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul, iar denumirea de Dragobete bine de la cuvintele slabe vechi ”dragu” -drag și ”bîti” – a fi (a fi drag). De-a lungul anilor, denumirea slabă a fost adaptată la limba română, astfel apărând mai multe denumiri printre care și Dragobete.

Cadourile pe care nu trebuie să le oferi de Valentine’s Day. Mulți fac aceste greșeli! Daruri cu care poți surprinde persoana iubită

Tradiții și superstiții de Dragobete

Dragobetele este considerat ca fiind patronul dragostei, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia, tradiția spune că era semn bun ca femeile și fetele să fie sărutate în această zi, altfel riscau să rămână singure tot anul.

Se spunea că dacă o fată și un băiat se ating sau se sărută în această zi, va fi un semn de noroc pentru întreaga lor relație viitoare. În popor se spune că în această zi tinerii trebuie să bea din crenguțe de vișin și să mănânce turte din semințe de cânepă pisate ca să aibă parte de dragoste în cursul anului.

În unele zone, se credea că Dragobetele are puterea de a aduce fertilitate și prosperitate, atât în relațiile de iubire, cât și în familie. De exemplu, fetele și băieții care se sărutau sau dansau împreună în această zi aveau șanse mari să se căsătorească în anul următor. Băieții nu au voie ca în această zi să necăjească fetele, căci astfel îi așteaptă o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic.

Una dintre superstițiile tradiționale spunea că, pentru a avea noroc în dragoste, fetele trebuiau să se spele dimineața pe față cu apă de izvor, ca să fie frumoase și iubite tot anul sau să topească zăpada și să se spele cu ea pe păr.

Te-ar putea interesa: Pericolul descoperit în buchetele cu flori de Valentine’s Day. O simplă atingere e suficientă pentru a te contamina

Ziua de Dragobete este o zi simbolică pentru trecerea de la iarnă la primăvară. Se spunea că Dragobetele ar aduce un suflu proaspăt și că animalele și păsările se trezesc la viață în această zi, ceea ce simboliza înflorirea iubirii și a speranțelor. În această zi, se spune că nu este bine ca animalele din gospodărie să fie sacrificate.

Dacă pe 24 februarie era o zi frumoasă, cu soare, se considera că anul va fi unul bun, cu multe realizări și iubire. Dacă era o zi înnorată sau cu ploaie, se credea că ar putea urma un an mai greu sau mai puțin favorabil în dragoste.

În unele locuri, se pregăteau mâncăruri tradiționale, precum plăcinte sau cozonaci, care aveau semnificații legate de belșug și iubire. De asemenea, se mai ofereau daruri simbolice persoanelor dragi.