Obiceiul respectat an de an de Solstiţiul de vară. Procedura pe care o fac mulţi români

Publicat: 20/06/2024 | 12:13
Soltițiul de vară are loc pe 20 iunie/ Sursa foto: Pixabay

Joi, 20 iunie, are loc solstițiul de vară. Asta înseamnă că este cea mai lungă zi-lumină din an. Ziua va avea o durată de 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va avea numai 8 ore și 28 de minute. Totodată, evenimentul marchează începutul verii astronomice. În această zi, românii respectă mai multe tradiții importante, moștenite din cele mai vechi timpuri. Se spune că unele obiceiuri te vindecă de suferința din această perioadă, iar altele aduc bogăție. 

În 2024, solstițiul de vară a venit cel mai devreme față de ultimii 228 de ani. Fenomenul astronomic este sărbătorit din cele mai vechi timpuri, marcând perioada când zilele din emisfera nordică încep să se scurteze până la solstițiul de iarnă. Până acum a avut loc data de 21 iunie, iar în urmă cu 30-40 de ani se desfășura chiar și pe 22 iunie.

Citește și: CÂT COSTĂ UN WEEKEND ÎN VAMA VECHE DE RUSALII? PREŢURI SURPRIZĂ PENTRU MINI-VACANŢĂ

Ce obiceiuri respectă românii de Solstițiul de vară

În urmă cu mulți ani, românii sărbătoreau Solstițiul de vară cu petreceri, dansuri, focuri sau cântece. Multe dintre tradițiile moștenite de la strămoși nu s-au mai păstrat. Totuși, există obiceiuri de care mulți români țin cont în această zi.

Spre exemplu, una dintre tradiții spune că cei care merg să se scalde în lacuri și râuri se vor vindeca perioada aceasta de suferințele pe care le trăiesc. De asemenea, unele persoane aleg să se spele cu rouă, respectând astfel un ritual magic de frumusețe. Pentru cei care vor să își refacă sănătatea, se spune că e bine să facă o baie cu ierburi în noaptea solstițiului.

Această zi mai este numită în popor „Amuțitul cucului” pentru că pasărea încetează să mai cânte, indicând primăvara astronomică. Cucul reprezintă un simbol important pentru poporul român.

Din cele mai vechi timpuri, se crede că putea „vorbi” despre sănătate, noroc sau căsătorie și uneori chiar putea prevesti moartea. Oamenii își luat anumite repere după felul în care cânta sau în funcție de locul unde stătea.

Un alt obicei al românilor este acela de a culege de pe câmpuri plante medicinale de Solstițiul de vară. Tradiția spune că acestea se adună doar noaptea și se respectă și de Sânziene, sărbătoare cunoscută și sub numele de Drăgaica, care are loc anual la data de 24 iunie.

Citește și: TERMOMETRELE SAR ÎN AER! TEMPERATURILE ÎN ROMÂNIA VOR AJUNGE LA 37 DE GRADE LA UMBRĂ