Oamenii de știință trag un semnal de alarmă. Urmează un virus și mai periculos după COVID-19?
Apariția noului coronavirus a dus la o criză medicală fără precedent, la nivel mondial, specialiștii din întreaga lume încercând să decripteze acest ”ucigaș nevăzut” și să găsească, rapid, modalitatea medicală prin care asediul său letal să fie contracarat.
Dar specialiștii avertizează că acest nou coronavirus poate fi urmat și de virusuri mult mai periculoase, numai că totul este greu de anticipat. Sunt virusuri monitorizate atent de oamenii de știință, care au potențial epidemic. Și semnalul este foarte clar: trebuie să ne așteptăm la noi virusuri în anii care vor veni.
”Dacă este vorba strict despre coronavirus, deja ne-am confruntat cu el și în trecut, sub forma SARS-CoV sau SARS-CoV-1. Numai că este foarte dificil de anticipat când apare un nou coronavirus cu transmitere la om, pentru că aceste coronavirusuri provin de la animale, care au adevărate „rezervoare”, încă neidentificate. În schimb, există alte virusuri care sunt monitorizate de oamenii de știință și despre care se știe deja că se pot propaga și că au potențial epidemic. Poate nu ar crea o pandemie așa de amplă ca cea din prezent, dar pentru oamenii de știință este clar: trebuie să ne așteptăm la apariția de noi virusuri în anii care vor veni, ale căror răspândire și factor de risc pentru om depind de locul de unde vor apărea”, a explicat virusologul Yannick Simonin într-un interviu publicat de Ouest-France, potrivit digi24.ro.
”Rămân semne de întrebare în ceea ce privește diagonosticarea”
Vorbind despre noul coronavirus, virusologul Simonin spune că este evident că acest virus nu a fost atent monitorizar. Nu exclusă nici varianta unei scurgeri accidentale din laborator, dar există unele ”dubii”.
”Se știe că SARS-CoV-2 a apărut în China, dar este clar că nu a fost monitorizat. Pe de altă parte, sunt tot mai multe vocile care spun că ipoteza unei scurgeri intenționate a virusului dintr-un laborator nu este credibilă. O scurgere accidentală nu este exclusă în totalitate, dar și aici sunt dubii. Toate datele arată că este un virus „natural” care provine probabil de la lilieci, chiar dacă nu se cunoaște intermediarul. Sigur, rămân semne de întrebare în ceea ce privește diagonosticarea și alertele internaționale pe care ar fi trebuit să le dea chinezii, dar nu pare să fi existat voința politică sau economică să producă un virus și să-l propage intenționat pe plan internațional”, mai spune profesorul Simonin.
(VEZI ȘI AICI: PISICĂ INFECTATĂ CU COVID-19 ÎN SPANIA! MEDICII AU EUTANASIAT-O. MOTIVUL…)