Zilele acestea, Centrul Național de Date privind Zăpada și Gheața din Statele Unite ale Americii a transmis faptul că gheața de mare, care mărginește Antarctica, a atins un nivel minim record. Oamenii de știință susțin că este prima dată când se confruntă cu o astfel de situație. Cercetătorii spun că, ghețarii ar putea să se micșoreze și mai mult înainte de vara lui 2023.
Criza climatică se observă, încă din anul 1979, prin topirea gheții maritime din Antarctica. De la an la an, stratul de gheață este tot mai subțire, ca urmare a încălzirii globale. Problema actuală este că, în februarie 2023, situația a luat o întorsătură ce a luat prin surprindere și experții.
Conform informațiilor furnizate de către Centrul Național de Date privind Zăpada și Gheața, pe data de 13 februarie, a fost stabilit un nou record negativ în Antarctica. Întinderile de gheață marină din zonă au scăzut cu 1,91 de kilometri pătrați, sub recordul stabilit anterior, în 25 februarie 2022.
„Nu am văzut niciodată o situație atât de extremă, fără gheață până acum”, a spus profesorul Karsten Gohl, de la Centrul Helmholtz pentru Cercetări Polare și Marine din Institutul Alfred Wegener, Germania.
(CITEȘTE ȘI: A fost descoperit un continent străvechi sub stratul de gheață din Antarctica: ”Nu ne așteptam…”)
Profesorul Christian Haas, care lucrează, de asemenea, la Centrul Helmholtz, a atras atenția cu privire la faptul că este pentru prima dată, în ultimii 35 de ani, când stratul de gheață se schimbă. Chiar dacă ultimii șase ani au venit cu o scădere vizibilă a ghețarilor, noul record negativ este un semnal de alarmă.
„Scăderea rapidă a gheții marine în ultimii șase ani este destul de remarcabilă, deoarece stratul de gheață nu s-a schimbat deloc în cei 35 de ani anteriori”, a spus cercetătorul.
(CITEȘTE ȘI: Un bloc de gheaţă mai mare decât Bucureştiul s-a desprins dintr-un gheţar din Antarctica! Efectele ar putea fi dezastruoase)