Oamenii de știință, îngroziți de un virus de 10 ori mai letal decât COVID-19. Bilanțul deceselor provocate de temuta boală

Publicat: 28/01/2021 | 13:15

Numeroși cercetători depun eforturi în nordul Kenyei ca să oprească un coronavirus periculos – Mers – să treacă din nou de la cămile la oameni. Din nefericire, schimbările climatice le îngreunează munca, a scris presa de peste hotare. În România, SARS-CoV-2 continuă să frângă destine, iar oficialii urmează să facă public noul bilanț.

Mers, un virus de 10 ori mai letal decât COVID-19

Studiile efectuate în ultimul an arată că virusul SARS-CoV-2 a apărut întâi la animale, după care s-a transmis la om. În urmă cu câteva ore bune, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă și au spus că așa ar putea începe și următoarea pandemie. Iar cămila este unul dintre animalele care le-a acaparat toată atenția experților. Și, deși, în general sunt foarte blânde, acestea se schimbă total în momentul în care încerci să te apropii de ele cu un ac pentru a le lua probe de sânge sau cu betișor cu vată prelevarea unor probe nazale și rectale.

“Te pot lovi cu piciorul. Te pot scuipa. Pot urina pe tine. Și oricine intră în contact cu ele ar putea lua acea infecție”, a explicat Millicent Minayo, care timp de doi ani a prelevat de la cămile în Marsabit, Kenya, relatează jurnaliștii de la BBC.

“Acea infecție” se numește sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers), un nou coronavirus care până acum s-a dovedit a fi de cel puțin zece ori mai mortal decât SARS-CoV-2. A fost descoperit în Arabia Saudită în 2012, iar până în 2016, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat 1.761 de persoane infecctate cu Mers-CoV. Dintre acestea, 629 au murit.

Acum specialiștii se luptă să testeze oamenii pentru infectarea cu Mers, în speranța că vor stopa răspânirea virusului înainte să se ajungă la o pandemie, cum s-a întâmplat cu COVID-19 una care ar putea amenința nu doar păstorii din Kenya, ci și oamenii din întreaga lume.

Nu rata: Cu cât a crescut numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 în România! Descoperirea făcută de cercetători despre vaccinul Pfizer, folosit și în țara noastră

România: alți 90 de oameni au murit din cauza temutei maladii

Până astăzi, 18.105 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 27.01.2021 (10:00) – 28.01.2021 (10:00) au fost raportate 90 de decese (57 bărbați și 33 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 7 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 32 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 25 decese la categoria de peste 80 de ani.

87 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.687. Dintre acestea, 989 sunt internate la ATI.  

Citește și: Bill Gates, declarațiile cu care a șocat omenirea: “Pregătirea pentru următoarea pandemie trebuie luată în serios”

Sursa foto simbol: pixabay.com/ro