Oamenii de știință au fost martorii unui eveniment unic în istoria astronomiei! Imagini spectaculoase cu o gaură neagră care se „trezește” și spulberă totul în calea sa. VIDEO

Publicat: 19/06/2024 | 11:03
Sursa foto: Captură video Youtube

Imagini spectaculoase cu o gaură neagră supermasivă care se „trezește” din starea latentă și spulberă totul în calea ei! Este pentru prima dată când oamenii știință au urmărit live acest proces. Gaura neagră, numită Sagittarius A* are o masă de patru milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru. Specialiștii i-au spus „gigant blând” datorită liniștii sale.

Marți, 18 iunie, oamenii de știință au observat în timp real o strălucire spectaculoasă în centrul unei alte galaxii. Astronomii cred că este vorba despre „trezirea” unei găuri negre supermasive care se află în stare latentă. Acesta ar fi început să „absoarbă” materia aflată în proximitatea ei, potrivit Reuters, notează Agerpres.

Citește și: O NOUĂ STEA VA APĂREA PE CER! CERCETĂTORII NASA SPUN CĂ ESTE UN EVENIMENT CARE ARE LOC O DATĂ ÎN VIAȚĂ

Eveniment unic în istoria astronomiei

Oamenii de știință au folosit telescoape terestre și de pe orbită pentru a urmări un eveniment spectaculos care a avut loc în centrul galaxiei SDSS1335+0728, aflată la aproximativ 360 de milioane de ani-lumină de Terra în constelaţia Fecioarei.

Odată „trezită” din starea latentă, o gaura neagră supermasivă sfărâmă stelele și înghite orice alt material care se află în raza sa gravitaţională. Pentru prima dată, cercetătorii au putut urmări un astfel de eveniment în timp real.

„Aceste nuclee se caracterizează prin faptul că emit cantităţi mari de energie la o varietate de lungimi de undă, de la raze radio la raze gamma. Ele sunt considerate unele dintre cele mai luminoase obiecte din Univers. Studierea nucleelor galactice active este crucială pentru înţelegerea evoluţiei galaxiilor şi a fizicii găurilor negre supermasive.”, a declarat Paula Sanchez Saez de la Observatorul European de Sud din Germania, autorul principal al studiului publicat în revista Astronomy & Astrophysics.

Paula Sanchez Saez a mărturisit că, momentan, nu se știe ce ar putea activa o gaură neagră supermasivă. Totuși, astrofizicianul şi coautorul studiului, Lorena Hernandez Garcia de la Universitatea Valparaiso din Chile le-a transmis oamenilor că nu există niciun fel de pericol.

„Ar putea fi un proces natural al galaxiei. Ştim că o galaxie trece prin diferite faze de activitate şi non-activitate în timpul vieţii sale. S-ar putea întâmpla ceva care să determine o galaxie să se activeze, cum ar fi, de exemplu, o stea care cade în gaura neagră.

Acelaşi proces s-ar putea întâmpla în cele din urmă şi cu Sagittarius A*, care este de fapt în stare latentă. Dar, deocamdată, nu suntem în pericol şi, probabil, dacă s-ar activa, nu am observa, deoarece ne aflăm foarte departe de centrul galaxiei.”, a declarat Lorena Hernandez Garcia.

Citește și: ASTEROIDUL „ZEUL HAOSULUI”, PERICOL PENTRU PLANETA NOASTRĂ? CE ARATĂ NOILE CALCULE ALE OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ

This browser does not support the video element.