S-a aflat vârsta exactă la care suntem oficial bătrâni! Acum, putem afla când ar trebui să începem să folosim crema anti-rid și să ne cumpărăm un baston.
Studiul realizat de American Psychological Association a implicat 14.056 de rezidenți germani. Participanții au fost întrebați de opt ori pe parcursul a 25 de ani la ce vârstă consideră că începe bătrânețea, pentru a observa cum se schimbă percepțiile odată cu înaintarea în vârstă. Iată la ce concluzie au ajuns oamenii de știință!
Citește și: O NOUĂ ÎNŞELĂTORIE ÎI VIZEAZĂ PE PENSIONARII DIN ROMÂNIA. LA CE TREBUIE SĂ FIE ATENŢI
Datele colectate de oamenii de știință au confirmat că adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă cred că bătrânețea începe mult mai târziu în viață, în timp ce tinerii consideră că aceasta începe mai devreme. De exemplu, când aveau 65 de ani, participanții născuți în 1911 credeau că bătrânețea începe la aproximativ 71 de ani. Însă, cei născuți în 1956, la aceeași vârstă de 65 de ani, considerau că bătrânețea începe la 74 de ani. Astfel, există o schimbare ușoară în percepția asupra bătrâneții de-a lungul a aproximativ 40 de ani.
Femeile considerau că bătrânețea începe mai târziu decât bărbații, iar persoanele sănătoase credeau același lucru în comparație cu cele care se simțeau singure sau care sufereau de probleme de sănătate. Deși procesul de îmbătrânire este complex, ar fi de așteptat să avem cu toții o idee similară despre momentul în care începe bătrânețea.
Un alt studiu a descoperit că moleculele și microbii din organismul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani se modifică mai intens în anumite perioade ale vieții. Cercetătorii au concluzionat că procesul de îmbătrânire se intensifică rapid în anumite momente cheie. Cercetarea a investigat în detaliu acest fenomen. S-a stabilit că vârstele de 44 și 60 de ani sunt cele mai probabile perioade în care schimbările legate de îmbătrânire se accelerează.
„Nu ne schimbăm treptat de-a lungul timpului. Există niște schimbări cu adevărat dramatice. Cred cu tărie că ar trebui să ne ajustăm stilul de viață cât încă suntem sănătoși”, a declarat Prof. Michael Snyder, genetician și director al Centrului de Genomică și Medicină Personalizată de la Universitatea Stanford, pentru The Guardian.