Astăzi este Ziua Internațională a Autismului. Pentru cei mai mulți dintre noi, ziua de astăzi nu a avut o însemnătate aparte, ci doar ne-a ridicat, poate, un semn de întrebare atunci când am văzut Palatul Cotroceni luminat în culori albastre. Atât. Astăzi este Ziua Internațională a Autismului, într-o țară în care peste 30.000 de copii suferă de această boală. Astăzi este Ziua Internațională a Autismului și dincolo de luminile albastre aprinse în orașele mari ale României, părinții fac tot ce le stă în putință pentru a-și trata copiii.
Alina P. ne-a povestit cum este să fii mama unui copil perfect, pe care lumea îl vede… mai puțin perfect. Autismul înregistrează o creștere de-a dreptul alarmantă în întreaga lume, iar specialiștii estimează că prevalența este de 1 la 250 de nașteri.
Alina are 28 de ani și un copil bolnav de autism, în vârstă de 3 ani. Nu s-a gândit niciodată că bucuria îi va fi umbrită de un dușman necunoscut. Și că, din cauza banilor, nu-și va putea vedea fiul vindecat de o boală despre care nu știa absolut nimic. Nu provine dintr-o familie cu posibilități financiare extraordinare, așa că a trebuit să facă ceva. Și-a dat seama că jobul de asistent manager într-o multinațională îi oferă prea puțin, iar timpul trece nemilos.
Pasul numărul 1. „Dacă fac videochat?” Deși știa că va fi judecată de către cei din jurul ei, Alina a căzut de acord cu soțul ei să-și încerce norocul într-un studio de videochat. Avea un singur scop: să-și vadă copilul sănătos, indiferent de ce avea să spună lumea.
„La interviu mă întreba din două în două minute când poate să înceapă. Se vedea ca are o motivație aparte, mai mult decât a-și cumpăra un apartament sau o mașină, lucruri materiale pentru care se angajează fetele, în general. Mi-a mărturisit, la final că are un copil bolnav de autism”, ne-a spus Mădălina, de la Charm Studio.
Pasul numărul 2. „Ce trebuie să fac?” Nu știa absolut nimic despre ce presupune videochatul, dar motivația i-a fost suficientă pentru a-și dori să învețe totul. A învățat, astfel, de la team-leaderul ei, ce atitudine trebuie să aibă, cum trebuie să se îmbrace, cum trebuie să se machieze și mai ales faptul că trebuie să uite de toate problemele, atunci când este online. „Alina emană o căldură pe care eu, cel puțin, nu am mai întâlnit-o la nici un alt model. Este extrem de calmă și este fix genul de persoană cu care ai vrea să îți petreci ziua”, spune o altă colegă de-ale Alinei.
Pasul numărul 3. „Dacă nu câștig bani? Nu am 90-60-90!” Alina a câștigat în primele două săptămâni 2.800$. În următoarele două săptămâni, puțin peste 5.000$. Iar după o lună, nici mai mult nici mai puțin de 10.000$. Aceasta nu este o poveste despre cât de mulți bani se câștigă din videochat, ci despre motivare. Despre ce înseamnă să fii judecat, într-o lume care nu îți înțelege motivele.
Pasul numărul 4 – „Două linii de vindecare: terapia și medicamentele. Nici una dintre ele nu este decontată”. Există două linii de vindecare a Autismului: psihoterapia și medicamentația. Nu există cadru legal pentru așa ceva, motiv pentru care cele două costă o avere, mai ales raportându-ne la salariile din România. Când o să renunțe Alina la videochat? „Atunci când piticul se recuperează. Dacă nu exista șansa asta de a lucra într-un studio de videochat, acum mi-ar fi fost și mai greu. Tot efortul ăsta al meu a meritat și merită, pentru că Eduard a evoluat, chiar dacă încă avem probleme de comportament, încă verbalizăm greu și nu răspundem la întrebări. I-am stabilizat comportamentul și medicii sunt extrem de pozitivi. Despre noi, ce să zic, cei mai pozitivi!”
Chiar dacă multă lume o judecă pentru că a ales să facă videochat, Alina a înțeles faptul că nimeni și nimic nu este mai important decât copilul ei.