O țară cu 144,5 milioane de locuitori ar putea deveni epicentrul pandemiei de COVID-19. Medicii avertizează: „Riscăm scenariul italian”
Din cauza lipsei echipamentelor de protecție și a resurselor pentru diagnosticare, un număr mare de medici din Rusia sunt deja infectați cu noul coronavirus. Ei susțin că se evită testarea lor pentru că autorităților le este frică să nu rămână spitalele fără personal.
Pandemia de COVID-19 a făcut în Rusia, doar în ultimele 24 de ore 57 de morți, bilanțul crescând la la 513 decese şi 57.999 de cazuri printre care se află și personal medical, a anunţat miercuri celula de criză însărcinată cu lupta împotriva covid-19, scrie Reuters.
Nu sunt protejați
La Mîtişci, la periferia Moscovei, un oraş cu 250.000 de locuitori, echipamentele de protecţie sunt rare, declară sub protecţia anonimatului Olga, un medic de la Policlinica din oraş.
„Ni se dă o singură mască de unică folosinţă pe zi, în timp ce ar trebui să fie schimbată la două ore. Suntem obligaţi să ne cumpărărm noi înşine, la fel ca mănuşi. Iar costumele de protecţie – n-am văzut niciodată aşa ceva”, declară ea. În speranţa de a-şi întări imunitatea, ea cea ceai de ghimbir cu lămâie. „Este tot ceea ce pot să fac”.
Astfel, personalul medical obosit a devenit un vector al noului coronavirus, spune ea şi dă asigurări că conducerea este conştientă de acest lucru, dar nu acţionează. „Una dintre medicii noştrii a fost testată pozitiv. Noi ne-am aflat toţi în contact cu ea. Însă conducerea (…) nu a plasat pe nimeni în carantină. Dacă ne-ar fi pus în carantină, nu ar mai munci nimeni”, declară Olga.
Nici Rusia nu are medici
Copreşedintele Sindicatului „Acţiunea” Andreï Konoval spune că aceaste lipsuri sunt genelalizate la nivel național.
Există „o penurie de mijloace de protecţie în spitalele din practic toate regiunile Rusiei”, declară el, iar adesea se evită depistarea personalului medical ”de frică de lipsă de cadre”.
Un reprezentant al Alianţei Medicilor – un sindicat apropiat opozantului Aleksei Navalnîi – Ivan Konovalov a declarat pentru AFP că a primit „zeci de plângeri de la medici care denunţă refuzul conducerii lor de a testa personalul instituţiilor medicale”.
Nici orașele mari nu fac excepție
La Sankt Petersburg, a doua cea mai mare aglomeraţie urbană din Rusia, cu cinci milioane de locuitori, situaţia nu stă nici aici roz.
Un medic de la reanimare, Piotr, declară pentru AFP că penuria este atât de gravă, încât „administraţia spitalului a spus că nu vor exista” livrări de echipamente de protecţie.
„Riscăm scenariul italian. Comunitatea medicală rusă se aşteaptă la ceea ce este mai rău”, declară doctorul, care preferă să nu-şi dezvăluie numele de familie.
Medicii de la Spitalul Pokrovskaia din Sankt Petersburg le-au timis trimis o scrisoare guvernatorului şi procurorului, după care AFP a obţinut o copie. Ei denunţă în scrisoare faptul că zonele potenţial infectate – numite „roşii” – şi cele numite „verzi” nu sunt nici identificate şi nici stabilite.
Potrivit acestor medici, 27 de pacienţi şi cinci membri ai personalului medical au fost infectaţi.