O pensionară este designer pentru… Ea este „Mama Păpuşilor”

De: Cancan
Publicat: 26/12/2017 | 00:00

De-a lungul anilor a pierdut numărul lor, dar consideră că a trecut de 4.000 de păpuşi îmbrăcate în costum popular şi vândute sau oferite cadou. Cea mai mare parte dintre creaţiile oşencei au ajuns în casele rudelor, prietenilor, expuse prin târguri din Europa, dar chiar şi în cea mai cunoscută clădire rezidenţială din lume: Casa Albă.

Anica Mare a moştenit dragostea pentru arta tradiţională şi pentru tot ceea ce ţine de obiceiurile locului. Mama ei era meşter popular recunoscut pe la toate târgurile din Ardeal în anii ’70-’80. Bătrâna confecţiona clopuri şi pălării, iar Ana Mare, care îi era mereu aproape, pentru că nu avea alte jucării, se juca cu cârpele rămase de la munca mamei ei. (NU RATA, AICI: A ajuns faimoasă pentru cele peste un milion de porturi populare! Croitoreasa păpuşilor)

Şi-a promis că va avea multe păpuşi când se va face mare

Anica se mândreşte oricând cu creaţiile ei

Într-o zi, aflându-se la târg cu mama ei, a primit în dar o păpuşă lucrată manual, de la o săsoiacă, dar a fost nevoită să o împartă cu fraţii ei. Frustrată de sărăcia acelor vremuri, şi-a promis că într-o zi va avea câte păpuşi va vrea, doar pentru ea. (VEZI ŞI: A riscat banii de la nuntă şi… A făcut un milion € dintr-o afacere pornită în garaj)

Ca să nu mai umblăm noi, copiii cu păpuşa adusă de mama de la Cisnădie, de unde aducea ea paie pentru clopuri, ca să n-o mai ciufulim, o îmbrăcat-o oşeneşte. Şi am zis eu atunci: «Lasă, că oi fi eu mare şi-oi avea multe păpuşi!». Mi s-o adeverit după mulţi ani, după 40 de ani, adică, să am multe, multe păpuşele. Chiar în momentul ăsta am acasă câteva zeci, dar numărul lor diferă de la o săptămână la alta, depinde unde ajung la târguri sau expoziţii sau cine mă caută le vând pentru diverse întâlniri oficiale. Mă caută şi autorităţile când au vizite din străinătate, de multe ori el oferă musafirilor păpuşi de la mine în cadoul pe care îl dau”, afirmă Anica Mare. (CITEŞTE AICI: Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)

De la şefă peste 40 de persoane, la Fabrica de Încălţăminte din Negreşti Oaş, a ajuns să fie propria sefă, fără angajaţi sau program de muncă. Cu toate acestea dedică tot timpul pe care îl are, păpuşilor ei, atât pentru a le crea, cât şi pentru a povesti cu ele. A început această muncă la 37 de ani, fiind nevoită să se pensioneze prematur pe caz de boală. 

Energia şi dorinţa de a face ceva şi de a face Oaşul cunoscut au determinat-o să se apuce de confecţionat straie populare pentru păpuşi. I-a venit ideea să îmbrace păpuşi pentru nepoţii ei plecaţi cu părinţii în Italia. Şi de acolo a început totul, povesteşte Anica Mare pentru  CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Se teme că meşteşugul va muri odată cu ea

În cele două decenii de activitate au fost puţine zile în care să nu muncească la micile opere de artă. (NU RATA, AICI: Am aflat povestea scriitorului care şi-a transformat casa părintească în muzeu)

„Iau o păpuşă dimineaţa, după ce îmi fac treburile prin casă şi pun totul la punct, şi apoi, până seara nu mă las de ea, musai să o termin. Nu stau chiar toată ziua să fac doar lucrul acesta, mai iau şi câte o pauză, că boala mă obligă. Dar dacă am o comandă specială de la cineva, care se grăbeşte să plece a doua zi în străinătate şi vrea să ducă cu el o păpuşă sau două, nu mă ridic până nu le văd aranjate şi gata de plecat”, se confesează Anica Mare.

Meşteşugul pe care-l practică este foarte apreciat, dovadă că invitaţiile pentru a participa la târguri de reprezentare a judeţului, dar şi la diverse evenimente vin constant, parcă mai multe de la an la an. Cea mai mare problemă şi durere a meşterului popular este încă că nu are cine să îi ducă meseria mai departe şi tare se teme că aceasta va muri odată cu ea. Deocamdată vede doar partea pozitivă a acestui lucru, că nu îi face nimeni concurenţă şi deţine monopolul pe acest domeniu, dar se întristează când se gândeşte la viitor. (CITEŞTE AICI: A descoperit o teorie abracadabrantă. El este Einstein din Vaslui!)

Atunci când o apucă melancolia, Ana Mare se joacă cu păpuşile ei, retrâind copilăria pe care nu prea a avut-o, dar le mai şi ceartă când nu stau pregătite cum doreşte ea.
„Bineînţeles că atunci când lucru cu el, mă mai şi grăbesc, mă mai mişc pe lângă ele până le fac cămeşe, zaghie, sumnă, pindileu, batic, mai pică. Apoi le zic: «Stai aici, tu Mărie, să te leg. Pe cealaltă o bat de ce nu stă în picioare, pe cealaltă o bat de ce i se rupe o mână sau un picior şi toată ziua vorbesc cu ele, le pun nume. Chiar mă întreabă lumea cum le cheamă, apoi le zic aşe: Floare, Luşcă. Toate au un nume şi sunt speciale pentru mine, fiecare în parte, că pe fiecare când o fac, mă gândesc la cineva cu care o asociez“, mai povesteşte păpuşăreasa. (VEZI ŞI: Povestea lui e uluitoare. El e avocatul-samurai!)

A îmbrăcat-o în haine oşeneşti şi pe Bianca Drăguşanu

Aşa arată păpuşa „Bianca Drăguşanu”, în viziunea artistei populare

Fiecare păpuşă îmbrăcată de Anica Mare are o poveste, un eveniment sau un vis de la care a pornit. Unele au luat naştere de la o întâmplare din ziua respectivă, altele din principii de viaţă sau simpatii ale „mamei“ lor. S-a făcut cunoscută în România pentru personajele publice cu care le-a asociat. Pe plan naţional, a „îmbrăcat-o” în straie oşeneşti pe Bianca Drăguşanu, dar păpuşile de care este cea mai mândră sunt cele create pentru Michelle Obama, soţia preşedintelului Statelor Unite ale Americii.

„Cea mai tare şi mai tare o fost că am îmbrăcat familia Obama. Am avut o păpuşă negresă, un păpuşoi şi două păpuşele mai mici negrese. Când le-am văzut prima dată în faţa ochilor, aşa negre am zis că alea îs familia Obama. După ce le-am îmbrăcat şi le-am arătata la lume toţi au fost entuziasmaţi şi tare încântaţi de ideea mea. Le-am plimbat prin Italia şi când le-au văzut cei de la expoziţie au fost toţi încântaţi. Sper că o ajuns la Casa Albă, că eu le-am dat la Consiliul Judeţean, iar ei au zis că le trimit. Precis că o ajuns. Nu am primit nici un răspuns de la ei, dar dacă le-au primit, sunt sigură că le-au plăcut“, explică Anica Mare.

Majoritatea păpuşilor îmbrăcate de Anica Mare ajung la conaţionalii din străinătate, fie cadou fie cumpărate chiar de ei pentru a le alunga dorul de casă. Nu ezită să o caute şi primarii din zonă, care atunci când merg pe la câte un minister duc câte o atenţie celor de acolo o păpuşă. (CITEŞTE AICI: Este angajată ca arhivar, dar… Povestea uluitoare a coafezei de la ”Românii au Talent”)

Păpuşile Anicăi se vând ca pâinea caldă

Deşi are clienţi din toate colţurile lumii, cei mai fideli cumpărători sunt tot oamenii zonei, pe care dorul de casă îi apasă şi o caută când vin vara acasă, în concedii. Atât vara, în august, dar şi când merge la târguri, Ana Mare îşi goleşte „stocul” de păpuşi. Creaţiile ei se vând „ca pâinea caldă”, indiferent cât ar cere pe ele. 

Preţul micilor păpuşi diferă în funcţie de material şi înălţime. Păpuşile sunt de import, dar hainele pe care le face sunt din materiale autentice oşeneşti. Unele păpuşi ajung să se vândă chiar şi cu 150 euro, dacă acestea sunt din porţelan şi trec de 35-40 cm, dar cele mai multe şi cele mai căutate sunt cele mai mici, de plastic, care sunt în jurul sumei de 100 lei. (NU RATA, AICI: Există un sat din România unde tinerele învaţă să fie gospodine. Şcoala de neveste)

„Cel mai dulce e când o cumpără de la rădăcină, de acasă. Se cumpără şi în Germania şi Austria, dar să nu credeţi că nemţii sunt înnebuniţi de păpuşile oşeneşti. Tot românii de acolo le cumpără, doar că sunt din alte zone ale ţării, nu de la noi din Oaş. Cei din Oaş vin la mine şi îmi zic «Vreau o păpuşă nouă, îmi iau de la tine Anică, să am acolo într-un colţ un pic din România mea şi din Oaşul în care m-am născut, o păpuşă, o sticlă, un globurel, o brăţărică la mână». În Austria, când am mers, au venit la mine românii şi mi-au zis: «Bine că ai venit, că acasă nu avem timp când mergem în concediu, că e concediul scurt». Aceştia îs românii ăia din alte zone, de care v-am zis şi care văd la oşenii noştri şi îşi doresc şi ei, dar nu vin până în Bixad să îşi cumpere. Se bucură să cumpere ceva cu personalitate, nu ceva făcut în serie. Sau când vine băiatul meu acasă cu prietenii, niciunul nu pleacă înapoi fără să cumpere ceva“, se mândreşte „Mama păpuşilor. (VEZI ŞI: Un consultant financiar dă ponturi. Îi învaţă pe români cum să facă bani: ”E simplu! Trebuie doar să…”)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

ADRIAN LUCIAN