O parte dintre români pot rămâne fără pensie. Cum se poate suspenda plata
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut anunțul! O parte din români pot rămâne fără pensie dacă nu sunt îndeplinite următoarele condiții. Iată despre ce este vorba!
Potrivit informațiilor publicate de Casa Națională de Pensii Publice plata pensiei în sistemul public se suspendă în cazul în care nu sunt îndeplinite următoarele condiții:
- Pensia anticipată parțială/pensia anticipată se cumulează cu venituri obținute: în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
- Pensia de invaliditate gradul I sau II și Pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate, se cumulează cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
- Pensia de invaliditate gradul III și Pensia de urmas a copilului încadrat în gradul III de invaliditate, se cumulează cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu(funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
Trebuie menționat că pensia publică se suspendă, în cazul situațiilor de mai sus, atunci când se depășește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv. Totodată, această regulă nu se aplică consilierilor locali/județeni, conform Capital.ro
O parte dintre români pot rămâne fără pensie. Cum se poate suspenda plata
O altă situație în care se pot suspenda pensiile este aceea în care pensia de urmaș a soțului supraviețuitor încadrat în gradul I sau II de invadilitate se cumulează cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
În ceea ce privește pensia de urmaș a soțului supraviețuitor, în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
Pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului și pensia de urmaș a soţului supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, se cumulează cu venituri obținute:
- în baza unui contract individual de muncă;
- în baza unui raport de serviciu;
- de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
Sursa foto: Arhivă CANCAN