O nouă tulpină COVID ajunge în România! Primele declarații făcute de specialiști: ”Virusul suferă mutații”

Publicat: 01/10/2024 | 19:58
O nouă tulpină Covid se răspândește în Europa/ Sursa foto: Pixabay

Avertisment din partea specialiștilor! O nouă tulpină, numită Covid XEC, a început să se răspândească în toată lumea, ajungând și în Europa. Până acum, au fost afectați sute de oameni din 27 de țări, inclusiv Franța și Statele Unite ale Americii, potrivit informațiilor apărute în presa internațională. Medicii români au vorbit despre această afecțiune, susținând că este posibil să fi ajuns deja și la noi.

Noua tulpină Covid XEC, o sublinee a variantei omicron, a fost raportată pentru prima dată în Berlin, Germania, în luna iunie a acestui an. De atunci, virusul s-a răspândit destul de rapid în toată lumea, afectând oameni din Europa, America de Nord și Asia.

Citește și: Boala autoimună de care suferă Anca Țurcașiu. Alimentele la care a renunțat complet, după diagnosticul primit

Ce spun medicii români despre noua tulpină Covid?

Specialiștii au explicat că noua tulpină, numită XEC, este o versiune „recombinantă” a SARS-CoV-2. Aceste afecțiuni i-au naștere atunci când o persoană este infectată cu două tulpini diferite de Covid în același timp. Materialul genetic din cele două tulpini diferite se „recombină” sau se „schimbă” între ele. Astfel, se creează o a treia tulpină, notează Aljazeera.com.

Peste 600 de persoane din 27 de țări au fost infectate cu noua tulpină Covid, numită XEC. Medicii români au precizat că este posibil să se răspândească în curând și la noi în țară, în cazul în care a nu a ajuns deja.

„În curând, vom auzi despre el și în România și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă.

Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în vacanță. Dacă nu cumva chiar a ajuns și încă nu am aflat. Și nu știm pentru că simptomele sunt ușoare, iar oamenii nu se mai testează și nici nu se mai prezintă la medic”, a avertizat medicul epidemiolog Alexandru Coman, potrivit Adevărul.ro.

XEC se transmite precum alte variante de coronavirus – prin picături respiratorii care sunt suspendate în aer atunci când o persoană infectată expiră, vorbește, tușește sau strănută. Astfel, specialiștii din domeniul sănătății au transmis că este important ca oamenii să păstreze distanța socială, să poarte măști în spațiile publice și să folosească dezinfectant pentru mâini.

Citește și: Încă un deces în România cauzat de West Nile! Virusul a ucis cinci persoane în mai puțin de o lună