O noua teapa face sute de victime! Romanii sunt prostiti sa trimita mii de euro in strainatate pe chirii fictive

De: Cancan
Publicat: 18/03/2012 | 00:00
Metoda. Aşa incercau escrocii sa işi pacaleasca victimele

Desi numarul vanzarilor de locuinte a scazut in ultimul timp pe fondul crizei imobiliare, afacerile cu apartamente de inchiriat sunt in continuare o sursa substantiala de venit. Oferta este in continua crestere, iar cei care doresc sa locuiasca cu chirie sunt nevoiti sa faca slalom printre zecile de mii de anunturi imobiliare de pe internet, in speranta ca vor gasi cea mai avantajoasa oferta. CANCAN de weekend a descoperit ca, in spatele unor generoase anunturi imobiliare, exista escroci care ii vaneaza pe creduli.

„Apartament 3 camere, Floreasca, 300 de euro, direct de la proprietar”, asa suna un anunt care la prima vedere ar reprezenta o oferta excelenta. Presupusul proprietar nu lasa insa niciun numar de telefon de contact, ci doar o adresa de e-mail. Plecand de la mai multe reclamatii facute de clienti escrocati de respectivul „proprietar”, reporterii nostri l-au contactat pe internet pe acesta. Respectivul a sustinut ca nu se afla in tara, ci in Grecia, la munca, si a solicitat un depozit in euro, pentru a fi sigur ca, pana la eventuala sa intoarcere in Romania pentru semnarea contractului de inchiriere, clientul mai este inca interesat de oferta sa.

„As dori sa ma asigur ca inchiriati apartamentul pentru ca in urma cu doua saptamani am mai facut un drum pana in Romania si cei care doreau sa inchirieze au inchiriat in alta parte intre timp. Vreau sa imi dovediti ca aveti banii pregatiti si nu ii dati pe alta chirie la altcineva”, a sustinut „proprietarul”. Ca sa nu bata la ochi, individul i-a propus „victimei” sa depuna suma modica pe numele unei rude sau unui prieten apropiat, astfel incat, teoretic, escrocul nu ar avea posibilitatea de retragere. Ceea ce nu stiu victimele insa este ca la unele firme care se ocupa cu transfer bancar se pot ridica banii si fara buletin, pe baza unui cod inscris pe chitanta primita de la banca, cod pe care escrocul il solicita in prealabil de la persoana care efectueaza transferul, pentru a „verifica” depozitul. Mai multi romani creduli au cazut deja in plasa unor astfel de escroci trimitand in strainatate sume considerabile (de ordinul sutelor de euro), insa au evitat sa depuna plangeri la politie. In schimb, au declansat un adevarat „razboi cibernetic” impotriva escrocilor, realizand mai multe pagini web, unde explica felul in care au fost inselati, incercand sa traga un semnal de alarma.