O nouă ţeapă circulă pe internet. ANAF îi avertizează pe români asupra unor mesaje false emise în numele instituției, la nici o lună de la precedentele emailuri ale unor infractori cibernetici.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) atenționează asupra mesajelor false prin care contribuabilii sunt anunțați că au de plătit „impozite către sistemul bugetar din România”, după ce au fost făcute mai multe sesizări în acest sens.
Instituția îi sfătuiește pe oameni să nu deschidă acele emailuri, iar dacă au fost deschise, să nu acceseze documentele anexate sau link-urile din conținut.
CITEŞTE ŞI: ANAF DESFĂȘOARĂ CONTROALE MASIVE. AU FOST TRIMISE MII DE SCRISORI PENTRU IMPOZITUL PE VENIT
În plus, ANAF atenţionează să nu se transmită bani către conturile menționate.
„Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar, dacă au fost deschise, să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut.
Și, în niciun caz, să nu transmiteți bani către conturile menționate!”, spune Fiscul.
De asemenea, ANAF a anunţat că a dezvoltat și pune la dispoziția contribuabililor, gratuit, serviciul Spațiul Privat Virtual, pentru o comunicare securizată cu instituția.
Verificările inspectorilor ANAF vor avea loc după ce o diferență de 20 de miliarde de euro a fost descoperită între veniturile declarate și cele estimate. Cea mai mare diferență a fost de 4 milioane de euro.
De verificările ANAF nu scapă nici cei care au obținut bani din criptomonede. S-au descoperit aproximativ 123 de milioane de euro, venituri nedeclarate de pe urma criptomonedelor:
”S-a finalizat cu descoperirea a 63 de persoane fizice care au undeva la 123 de milioane de euro venituri nedeclarate ca urmare a tranzacţionării acestor criptomonede. Am urmărit ce sume de bani au intrat în conturi din extern, ne-am uitat după aceea cine este cel care a virat banii.
Apar aceşti influenceri care, deja, obţin venituri frumoase. Se vor intensifica şi controalele antifraudei pe litoral”, potrivit directorului ANAF.
Nici profesorii care dau meditaţii şi manichiuristele care lucrează de acasă nu scapă de verificările inspectorilor ANAF. În Bucureşti, Ilfov, Cluj şi Sibiu, oamenii au primit, în unele cazuri, avertismente pentru a-şi legaliza activitatea.
”Este adevărat că nu se poate face dintr-o dată ce nu s-a realizat în 20 de ani. Noi ne-am obişnuit prea mult să nu fiscalizăm. Asta este problema”, a concluzionat Lucian Huși, președintele ANAF.