O nouă taxă în România. Cine va trebui să plătească 100 de euro pe an

Publicat: 28/04/2022 | 16:27
bancnote de euro. Sursă foto: Pixabay

Începând de anul viitor, toate firmele vor plăti o taxă pentru a fi incluse în catalogul firmelor. Proiectul prevede și faptul că reprezentanții legali ai afacerilor trebuie să îndeplinească anumite condiții, enunțate de Camera de Comerţ şi Industrie a României. 

Conform Camerei de comerț și Industrie a României, persoanele juridice și persoanele fizice autorizate vor plăti o contribuție nouă. Schimbarea va intra în vigoare în anul 2023. Sumele vor fi cuprinse în intervalul 10-100 de euro, în felul următor: 

  • 100 euro/an pentru întreprinderile mari;
  • 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii;
  • 50 euro/an pentru întreprinderile mici;
  • 20 euro/an pentru microîntreprinderi;
  • 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale. 

Până la acest proiect, firmele puteau alege dacă doresc sau nu să apară în catalogul firmelor. De la intrarea în vigoare a acestei legi, vor avea la dispoziție 90 de zile pentru a solicita înscrierea. 

Proiectul prevede faptul că sumele urmează a fi folosite integral „pentru finanţarea măsurilor de sprijin pentru stimularea, dezvoltarea şi internaţionalizarea afacerilor şi pentru realizarea de studii şi analize relevante mediului de afaceri”. (CITEȘTE ȘI: Anunțul care dă fiori românilor: “Putin va dori să-şi extindă cuceririle din Ucraina ca pe o excrescenţă canceroasă”)

Ce condiții trebuie să îndeplinească reprezentanții firmelor

Persoana care reprezintă legal firma trebuie să îndeplinească următoarele condiții: 

a) să fie apt din punct de vedere psihologic, atestat prin certificat medical de specialitate;

b) să fie absolvent al învăţământului obligatoriu;

c) să nu fi fost condamnat pentru infracţiunile de gestiune frauduloasă, abuz de încredere, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, bancrută simplă, bancrută frauduloasă, deturnarea licitaţiilor publice, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, pentru infracţiunile prevăzute de Titlul VIII – Contravenţii şi infracţiuni din Legea nr. 31/1990 a societăţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru alte infracţiuni de natură comercială sau fiscală, condiţie atestată prin certificate de cazier judiciar, respectiv, fiscal;

d) să nu se fi pronunţat împotriva sa o hotărâre definitivă de atragere a răspunderii conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, cu cel puţin cinci ani înainte de data solicitării. (CITEȘTE ȘI: De necrezut! Câți lei costă kilogramul de cartofi noi românești în Carrefour și în Auchan)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult