Astronomii NASA anunță un eveniment astronomic rar pe care o persoană îl poate prinde doar o dată în viață. T Coronae Borealis, cunoscut sub numele de „Blaze Star”, este un sistem binar aflat la 3.000 de ani lumină de Pământ. În urma unei explozii, ”o nouă stea” va apărea pe cer. Mai exact, privitorii se vor bucura de o nova, o explozie a unei stele care o face să devină mai strălucitoare, revenind apoi la forma inițială.
Dr. Rebekah Hounsell, un cercetător specializat în nova de la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, a mărturisit că evenimentul îi va încânta pe tinerii care își doresc să devină specialiști în astronomie.
„Este un eveniment care are loc o dată în viață. Va alimenta următoarea generație de oameni de știință, oferind tinerilor un eveniment cosmic pe care îl pot observa singuri, își pot pune propriile întrebări și își colectează propriile date.”, a spus dr. Rebekah Hounsell.
Citește și: A FOST DESCOPERITĂ CEA MAI MARE GAURĂ NEAGRĂ DIN CALEA LACTEE. SE AFLĂ CHIAR LÂNGĂ PĂMÂNT
T Coronae Borealis experimentează o explozie o dată la 80 de ani, motiv pentru care acest fenomen este unul foarte rar. De asemenea, nu se întâmplă des ca nova să fie atât de aproape de sistemul nostru solar. În acest fel, evenimentul astronomic de pe cer poate fi vizibil cu ochiul liber.
„Există câteva nove recurente cu cicluri foarte scurte, dar, de obicei, nu vedem adesea o izbucnire repetată în timpul vieții umane și rareori una atât de apropiată de propriul nostru sistem. Este incredibil de interesant să ai scaun în primul rând.”, a mai spus Hounsell.
Astronomii se așteaptă ca evenimentul să se producă în orice moment până în luna septembrie. Mai mult decât atât, specialiștii NASA au anunțat fenomenul mult așteptat și pe rețelele de socializare.
„În întreaga lume, astronomi profesioniști și amatori urmăresc îndeaproape T Coronae Borealis – un sistem binar la aproximativ 3.000 de ani lumină de Pământ – așteaptă un eveniment nova iminent atât de strălucitor încât va fi vizibil pe Pământ cu ochiul liber.”, a transmis NASA pe pagina de Facebook.