O noua serie de exponate ii asteapta pe vizitatori la Tiriac Collection
Colecţia va fi completată cu 14 modele şi alte 7 mărci – Renault, Cretors, BMW, Bugatti, Allard, Saab şi Porsche -, dar şi cu noi exponate ale mărcilor deja prezente în cadrul galeriei – Citroën, Ford, Mercedes-Benz şi Lamborghini.
Bugatti Type 57 Coach Ventoux (1938), expus în cadrul galeriei, este unul dintre ultimele zece exemplare produse în istoria acestui model. Dispunând de 135 CP, maşina a fost utilizată la demonstraţiile de la Salonul Auto de la Paris, din 1938, la Grand Palais.
Doar 83 de modele Mercedes-Benz 540 K Cabriolet A au fost produse de-a lungul istoriei, iar unul dintre ele se regăseşte la Ţiriac Collection. Dispunând de 115 CP, exemplarul a fost achiziţionat anterior, în urma unei licitaţii, de către reprezentanţii Colecţiei Ecclestone. De asemenea, Prinţul Bernhard al Olandei şi Jack Warner, co-fondatorul Warner Brothers Studios, au condus modele similare.
Gamei Mercedes-Benz i se alătură şi modelul 130 (W23) 2-Door Saloon (1934), deţinut anterior de Muzeul Mercedes-Benz. Exemplarul prezintă influenţele de design ale lui Ferdinand Porsche, responsabil de design şi producţie în acea perioadă.
Numele său este legat şi de un nou exponat introdus în cadrul Ţiriac Collection, un Porsche Diesel Super S308 Tractor, produs în 1958. Modelul are un motor de 3 cilindri şi dezvoltă 38 CP.
Galeria include şi primul model lansat de BMW. Modelul Dixi (1928), prezentat la Ţiriac Collection, are 15 CP, o viteză maximă de 76 km/h şi o caroserie ce poartă semnătura fraţilor Rudolf şi Fritz Ihle.
Cretors Model D Popcorn Wagon, produs în 1926, a fost realizat de către Charles Cretors. Acesta a conceput o maşină pe bază de abur care avea funcţiile de a prăji arahide şi cafea şi de a prepara popcorn şi castane coapte. Fiind vorba de o unitate complet mecanizată, aceasta asigură produse de bună calitate, reprezentând, totodată, o sursă de divertisment pentru clienţi. Unitatea expusă la Ţiriac Collection a fost iniţial cumpărată de Robert Holmes, din Wisconsin, pentru 2.200 de dolari.
Marca Renault este reprezentată de două modele în cadrul galeriei. Renault AX Phaeton, produs în 1908, a fost expus în premieră la Salonul Auto de la Londra din 1908. Cunoscută şi sub denumirea de „deux-pattes”, această maşină a câştigat popularitate la vremea respectivă, fiind considerată primul model economic produs de Renault. Cel de-al doilea exponat, Renault Viva Grand Cabriolet BCX3 (1938), provine din colecţia Jean Rédélé, creatorul Renault Alpine.
Gama Ford este completată de modelul F-100, cu 170 CP, ale cărui vânzări au fost un adevărat succes în Statele Unite ale Americii şi Canada. Un model similar a apărut în filmul “The Chase” (1966), avându-i în rolurile principale pe Marlon Brando, Jane Fonda şi Robert Redford.
Două exemplare Citroën sunt incluse în colecţie. Citroën SM este un coupé de înaltă performanţă, produs în perioada 1970-1975. Modelul s-a clasat pe locul al treilea la concursul “European Car of the Year” din 1971, călcând pe urmele Citroën GS, şi a câştigat premiul “Motor Trend Car of the Year”, în 1972, în Statele Unite ale Americii. Produs în 1952, Citroën 15 Six D (75 CP) a fost folosit într-o scenă din filmul “Atracţie sălbatică” (2007), cu actriţa Julianne Moore în rol principal.
Ultimul model inclus în galerie, Lamborghini Urraco P300, cu 265 CP, este alegerea perfectă pentru a completa orice colecţie şi pentru a reprezenta producţia anului 1976. Fanii emisiunii TV „Top Gear” pot recunoaşte modelul ca fiind alegerea lui James May din 2005, când cei trei prezentatori au avut la dispoziţie câte 10.000 lire pentru a achiziţiona o maşină de mare viteză.
Galeria Ţiriac Collection a fost inaugurată în luna noiembrie a anului trecut şi reuneşte în prezent peste 70 de modele impresionante de vehicule şi motociclete, produse începând cu anul 1899. Vizitatorii vor regăsi peste 30 de mărci auto şi moto renumite, precum Jaguar, Bentley, Jensen, Lancia, Pontiac, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Cadillac, Chevrolet, Maserati, Aston Martin, Harley Davidson şi Indian Scout.
Începând cu luna martie a.c., galeria este deschisă publicului în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00-19:00.
Preţul unui bilet de intrare este 15 lei. Copiii cu vârsta de până la 6 ani inclusiv au acces gratuit, iar elevii care doresc să viziteze galeria în cadru individual, precum şi studenţii şi pensionarii, beneficiază de o reducere de 50% la achiziţionarea biletelor, în baza carnetului valid de elev, student, respectiv pensionar. Fondurile obţinute prin vânzarea biletelor sunt utilizate în vederea susţinerii proiectelor caritabile.
G.C.