O nouă mutație Covid face ravagii în lume. Ce este Pirola și de ce ar putea duce la un nou val pandemic
O nouă variantă de Covid face ravagii în întreaga lume. „Pirola”, cunoscută ca BA.2.86, o mutație a variantei Omnicrom, a dus la creșterea numărului de cazuri atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa.
Agenția de sănătate din SUA recomandă să fiți la curent cu vaccinurile și vaccinurile de rapel anual, împreună cu cele împotriva gripei, după ce boala pare să revină în forță în întreaga lume. Aceleași țări care în 2020 erau grav afectate de virus sunt, și de această dată, victime.
Nu doar Pirola a înregistrat un număr semnificativ de cazuri, ci și ea mai nouă variantă dominantă EG.5, sau „Eris”. Potrivit spuselor lui Scott Roberts, specialist în boli infecțioase Yale Medicine, mutațiile virusului sunt complet îngrijorătoare.
Ce este varianta Eris și Pirola
EG.5 este un descendent al variantei Omicron și are o mutație notabilă care o face să evite anticorpii dezvoltați de sistemul imunitar ca răspuns la variantele și vaccinurile anterioare. În timp ce Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că „riscul pentru sănătatea publică prezentat de EG.5 este evaluat ca fiind scăzut la nivel global”, l-a clasificat și drept „variantă de interes”, adică are modificări genetice care îi conferă un avantaj.
Prima dată când varianta Eris a fost identificată este februarie 2023 în China și aprilie în Statele Unite ale Americii.
Pirola, pe de altă parte, este o variantă nou a Omicron, care este o variantă a SARS-CoV-2, virusul care declanșează COVID-19, dar are mutații suplimentare în comparație cu subvariantele Omicron cu care cercetătorii s-au confruntat până acum. A fost detectată pentru prima dată pe data de 24 iulie, în Danemarca. Ulterior, din august, au fost sesizate tot mai multe cazuri în Statele Unite ale Americii și Canada.
(CITEȘTE ȘI: Această femeie de 62 de ani a crezut că are Covid și a mers la medic. Diagnosticul crunt pe care l-a primit, de fapt)
Nou val pandemic la orizont
Oamenii de știință au spus că este puțin probabil ca BA.2.86 să provoace un val devastator de boli severe și deces, având în vedere apărarea imunitară construită la nivel mondial în urma vaccinării și a infecțiilor anterioare.
Testele pentru detectarea și medicația pentru tratarea COVID-19 par a fi eficiente cu BA.2.86, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Problema pe care o ridică cercetătorii este că variantă poate fi mai capabilă să provoace infecție la persoanele care au mai avut COVID-19. Cu toate acestea, există puține dovezi că tulpina provoacă boli mai severe.
„Este o îngrijorare că este în creștere, dar nu arată ca ceva care este foarte diferit de ceea ce a circulat deja în SUA în ultimele trei până la patru luni. Deci cred că asta este ceea ce îmi temperează îngrijorarea cu privire la această variantă, în acest moment”, a transmis Andrew Pekosz, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Universitatea Johns Hopkins.
(CITEȘTE ȘI: Alertă medicală în Europa din cauza răspândirii noului Covid! Autoritățile din Marea Britanie avertizează asupra pericolului)