O metodă nouă de fraudă circulă zilele acestea, prin intermediul SMS-urilor. Toți cei care au cont la Banca Transilvania sunt vizați. Iată ce mesaje vă prind în capcană și cum trebuie să vă feriți de ele.
Mai multe persoane au primit zilele acestea mesaje prin care li se cerea să-și deblocheze cardurile de debit de la Banca Transilvania. Clienții acestei bănci primeau prin intermediul SMS-urilor un link ce-i redirecționa către introducerea unor date personale și a unor date de pe carduri.
Evident, mesajele reprezintă o fraudă, și, toți cei care accesează link-urile și introduc datele, riscă să le fie furate toate informațiile personale. Atenție! În nici un caz nu trebuie furnizate astfel de date, dacă link-ul respectiv prezintă suspiciuni. Cea mai mare greșeală pe care o pot face clienții este să introducă date confidențiale, cum ar fi codul PIN al cardului.
„Într-adevăr este vorba despre o tentativă de fraudă, noi nu vom cere niciodată datele personale ale cardului prin e-mail, SMS sau orice formă de mesaj în social media”, au transmis, în mediul online, reprezentanții BT.
Astfel de mesaje au circulat des în ultima vreme și au fost inițiate mai multe campanii de conștientizare, derulate de Poliția Română.
(CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci dacă ai pierdut buletinul sau a fost furat. Riști amendă dacă încalci prevederile)
Nu este singurul caz de înșelăciune, petrecut în ultima perioadă. Mai multe persoane se dau drept ofițeri de poliție și trimit tot felul de înștiințări prin care fură datele persoanelor ce folosesc Facebook.
Poliția Română atrage atenția tuturor utilizatorilor de Facebook și nu numai, să nu acceseze nici un link și să șteargă toate aceste mesaje pe care le primesc.
În acest sens, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a făcut un apel public, prin care sunt înștiințate toate aceste modalități de fraudă și le cere tuturor să fie atenți.
„Au revenit campaniile de phishing care au ca ţintă utilizatorii cu drepturi de administrare a unor pagini de Facebook. Schema este extrem de simplă şi se propagă chiar pe…Facebook! Vorbim despre una dintre metodele preferate de atacatori în răspândirea paginilor de phishing, aceea de a crea postări înşelătoare pe pagini de social media nou create. De obicei, acestea sunt special concepute pentru a se afişa potenţialei victime ca o notificare legitimă. Atacatorii reuşesc acest lucru prin adăugarea unei etichete (tag) a paginii în textul postării”, se arată în comunicatul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.