Blamata de multi din cauza continutului bogat caloric, dar si laudata datorita gustului exceptional, saorma este consumata de foarte multi romani, la orice ora din zi sau din noapte. Multi cred ca provine din tarile arabe, dar se inseala amarnic!
Etimologic, saorma, shaorma sau shawarma vine din limba araba si inseamna “rotativ”. Turcii au botezat saorma “doner kebab”, care inseamna “kebab rotit”. Undeva prin secolul XIX, o familie de turci, Iskender, a venit cu ideea de a schimba metoda de rotire a carnii in fata flacarii de la orizontal la vertical. Astfel ca bucatarii au putut sa taie carnea mai usor si sa o faca ceva mai „light”, pentru ca grasimea se arde si se scurge mai eficient.
Turcii i-au pus si garniturile de salata, castraveti, rosii etc. si o serveau intr-o chifla cu susan. Abia prin anii 1950, a aparut saorma la lipie, in Germania, inventata de un emigrant turc, arata gadgetreport.ro.
Asta dupa ce a observat ca, impaturita astfel, reduci sansele de a turna sosurile pe tine. Din acel moment, saorma a devenit mondiala. O gasesti acum in diverse variante, cu carne de miel sau pui, vita si capra in mai toate tarile lumii, din SUA pana in Japonia si Rusia.
Ponturi ca sa nu te ingrasi!
In Germania este considerata cea mai populara mancare street-food. Daca s-ar face un sondaj si la noi, probabil si romanii si-ar declara dragostea nelimitata pentru aceasta mancare.
Exista si ponturi pentru a te bucura cat mai mult de exceptionala saorma.
Daca vrei sa nu te ingrasi, incearca sa elimini sosurile din saorma. Maioneza si sosul de usturoi sunt adevarate bombe calorice. Daca o mananci fara sosuri, saorma are cu 60% mai putine calorii. Si bineinteles, “taie” si cartofii prajiti!
(Gabriel Niculescu)