Tristeţe fără margini şi un infinit de lacrimi în lumea muzicii. O legendă a jazzului a fost răpusă de noul coronavirus, iar unul dintre apropiaţii săi a făcut publică vestea tristă şi a anunţat cum se va desfăşura înmormântarea. Regretatul artist şi-a dat ultima suflare într-un spital din Paris.
Saxofonistul camerunez Manu Dibango, considerat o legendă a stilului afro-jazz, a murit într-un spital din Paris. El se afla internat, după ce a contractat noul coronavirus şi, în ciuda eforturilor medicilor, au intervenit complicaţii provocate de COVID-19 care i-au fost fatale. Regretatul artist avea 86 de ani şi este prima prima celebritate de pe plan mondial care a murit din cauza noului coronavirus.
“Cu o tristeţe profundă, anunţăm pierderea lui Manu Dibango, al nostru Papy Groove, care a amurit pe 24 martie 2020, la 86 de ani, după ce a fost infectat cu COVID-19.
Funeraliile vor avea loc în strictă intimitate familială, iar un omagiu îi va fi adus ulterior, imediat ce acest lucru va fi posibil” , se arată într-un comunicat transmis de Thierry Durepaire, administratorul catalogului muzical al artistului.
Today we lost a legend. RIP Manu Dibango ? pic.twitter.com/1SiZaxpAOI
— BBC News Africa (@BBCAfrica) March 24, 2020
La scurt timp după ce s-a aflat această tristă veste, rudele, prietenii apropiaţi, printre care se numără şi foarte mulţi artişti au aşternut pe reţelele de socializare mesaje extrem de emoţionante. Este şi cazul cântăreţei Angelique Kidjo, care, alături de câteva mărturisiri, ea a publicat o filmare realizată de curând alături de Manu Dibango.
Verified
Dear #ManuDibango, you’ve always been there for me from my beginnings in Paris to this rehearsal just 2 months ago! You re the original Giant of African Music and a beautiful human being. This coda of #SoulMakossa is for you! pic.twitter.com/3pGoICwjCn— Angelique Kidjo (@angeliquekidjo) March 24, 2020
Manu Dibango este autorul uneia dintre cele mai cunoscute compoziţii aparţinând “world music” – muzică etnică, o categorie care cuprinde mai multe stiluri diferite de muzică din întreaga lume. “Soul Makossa” (1972), piesa care l-a făcut celebru, a avut parte de un destin mai puţin obişnuit. Compoziţia făcea parte de pe faţa B a unui disc maxi-single, al cărui titlu-far era un imn muzical dedicat echipei de fotbal a Camerunului, cu ocazia Cupei Africii pe Naţiuni.
Remarcată de mai mulţi DJ newyorkezi, piesa “Soul Makossa” a devenit foarte repede cunoscută şi a generat chiar şi câteva controverse. Manu Dibango l-a acuzat pe Michael Jackson de plagiat, pentru un fragment muzical inclus pe albumul “Thriller”. Un acord financiar a fost încheiat între părţi.