O fosta prezentatoare OTV, acuzata ca i-a copiat sculpturile regretatului sculptor Marcel Guguianu!

De: Cancan
Publicat: 09/11/2012 | 23:00
Soprana Viorica Cortez, fosta sotie a regretatului sculptor, Mircea Mamalauca, directorul Muzeului Marcel Guguianu din Barlad, precum si Mihaela Pintescu din partea Fundatiei “Marcel Guguianu”, sunt cei care sustin ca opera maestrului Guguiana a fost falsificata

Soprana Viorica Cortez, fosta sotie a regretatului sculptor, Mircea Mamalauca, directorul Muzeului Marcel Guguianu din Barlad, precum si Mihaela Pintescu din partea Fundatiei “Marcel Guguianu”, sunt cei care sustin ca opera maestrului Guguiana a fost falsificata

Pericolul a aparut de cand o fosta angajata la OTV, Lucia Valentina Stanciu, ar fi incercat sa intre in viata artistului si l-ar fi pacalit pentru a obtine mai multe retributii financiare. Mai mult, aceasta e acuzata ca ar fi duplicat ilegal mai multe lucrari originale semnate de maestru.

Ieri, in dimineata zilei in care s-a tinut si vernisajul de omagiere al maestrului, a fost organizata o conferinta de presa pentru a mediatiza problema falsurilor aparute pe piata de obiecte de arta din Romania. In cadrul conferintei sustinuta de soprana Viorica Cortez, fosta sotie a regretatului sculptor, de Mircea Mamalauca, directorul Muzeului Marcel Guguianu din Barlad, precum si de Mihaela Pintescu din partea Fundatiei “Marcel Guguianu”, s-a discutat despre pericolul in care a fost pusa toata opera artistului Marcel Guguianu.

Marcel Guguianu a fost decorat cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler de presedintele Ion Iliescu, in 2002, la implinirea varstei de 80 de ani

Familia, apropiatii, dar si “paznicii” obiectelor de arta create de maestru sunt in garda si incearca sa constientizeze opinia publica in privinta autenticitatii unor replici care au aparut pe piata.

“Este foarte trist si foarte periculos ca duplicarea complet ilegala sa treaca neobservata, pentru ca asta va duce la minimalizarea valorii operelor celui care a fost un Brancusi al secolului XIX. Replicile false, cat si certificatele de autenticitate scoase pe banda rulanta si care au inundat piata obiectelor de arta de colectie trebuiesc indepartate si constientizate ca atare”, a declarat directorul Muzeului “Marcel Guguianu” din Barlad.

Mai multe certificate de autentificare pe care se semneaza jurnalista Lucia Valentina Stanciu, sub pozitia de expert in obiecte de arta, au aparut pe piata, lucru care a dat de banuit familiei, cat si apropiatilor regretatului sculptor. “Femeia asta este cea care a stat in preajma maestrului pana in ultimele clipe de viata. Marcel Guguiana a suferit trei accidente cerebrale in ultimii ani, era foarte bolnav si vulnerabil la orice manipulare de orice ordin”, a declarat Viorica Cortez.

„Faptul ca ea este cea care a semnat un album de marturii si memorii ale maestrului, idee pe care eu am avut-o de la bun inceput si pentru care am lucrat 7 ani nu e normal”, a adăugat Mihaela Pintescu, unul din oamenii foarte apropiati de artist si de familie. Aceasta sustine ca Lucia Stanciu ar fi furat ideea ei de a transcrie gandurile, memoriile si schitele spuse de Guguianu in ultimii ani de viata, toate intr-o carte publicata in aprilie, dupa ce ea anuntase proiectul la care lucra.

Apropiatii regretatului sculptor o invinovatesc pe fosta angajata OTV, Lucia Valentina Stanciu, ca a scos pe piata copii ilegale dupa operele maestrului

Pana in prezent au fost depuse doua plangeri la adresa falsurilor aparute pe piata chiar de pe cand artistul traia. Una dintre ele a fost inregistrata de directorul Muzeului in Barlad, iar cealalta chiar de maestru in persoana cu cateva luni inainte de trecerea lui in nefiinta. Potrivit celor care au sustinut conferinta de ieri, la vremea respectiva mai multe certificate de autentificare false existau deja.

La polul opus insa, jurnalista Lucia Valentina Stanciu a negat cu vehementa atacurile formulate la adresa ei de Viorica Cortez, Mircea Mamalauca si Mihaela Pintescu. “Atacurile la adresa clientului meu sunt calomnioase si nefondate”, a declarat vineri, pentru Agerpres, avocata acesteia, Giliola Axinte. Potrivit avocatei, demersul celor trei „creeaza un grav prejudiciu de imagine Luciei Valentina Stanciu, avand in vedere faptul ca aceasta a coordonat doua albume de arta dedicate maestrului Guguianu, a organizat o expozitie cu lucrarile chiar din atelierul sau, a promovat si a sustinut opera acestuia, ridicand cota artistului foarte mult, dovada in acest sens fiind creşterea de cotă în licitaţiile publice oficiale”.

„Clienta mea este surprinsă de atitudinea familiei, care, timp de câţiva ani, nu a fost alături de maestrul Guguianu. Trebuie luat în considerare că în data de 25.01.2012 Maestrul M. Guguianu aduce la cunoştinţă publicului larg faptul că urmează a se emite noile certificate de autenticitate securizate, iar acestea vor fi eliberate şi semnate de către Lucia Valentina Stanciu”, mai arata Giliola Axinte.
In prezent, Lucia Valentina Stanciu este angajata la Casa de Licitatii Goldart, infiintata in anul 2008.

Marcel Guguianu a lasat in urma un numar impresionant de lucrari de sculptura monumentala, ansambluri statuare, busturi bronz si marmura ale unor scriitori, poeti, savanti, actori, amplasate in parcuri, gradini publice, institutii, teatre si muzee, in orase din Romania si din strainatate.

Numeroase opere ale sale fac parte din colectii particulare si de stat, in Romania, Italia, Canada, Danemarca, Olanda, Franta, Germania, Japonia, Grecia, SUA, America de Sud etc., iar la Barlad, orasul sau natal, exista un pavilion expozitional care ii poarta numele.

Nascut pe 28 iunie 1922, Guguianu a fost student al Academiei de Arte Frumoase Bucuresti, sub indrumarea profesorului Cornel Medrea. A fost profesor de sculptura si desen, consilier restaurator pentru monumente istorice si de arta, membru permanent al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru al Bancii Mondiale (statueta sa „Ciocarlia” a devenit Emblema diviziei de cultura a Bancii Mondiale, Washington). A fost si profesor de sculptura invitat al statului San Marino.

Incepand cu anul 1948, a participat la toate expozitiile anuale, bienale si de grup din Romania si la traditionalele festivaluri, simpozioane si bienale internationale de arta plastica, la Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzeala, care-i poarta numele, la Contess Madelaine din New York. In 1992 s-a creat Fundatia „Marcel Guguianu”.

Marcel Guguianu a fost decorat cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler de presedintele Ion Iliescu, in 2002, la implinirea varstei de 80 de ani si respectiv a 60 de ani de activitate, dar si cu multe alte titluri si distinctii, din partea unor institutii din Italia, San Marino, Brazilia si SUA.

Incepand cu data de 9 noiembrie, toti cei interesati pot vizita zilnic, la Art Yourself Gallery, expozitia in memoriam Marcel Guguianu, sculptorul roman care are o colecţie muzeala care-i poarta numele la Contess Madelaine din New York. Expozitia va fi deschisa pana in 30 noiembrie, intre orele 12:00 si 20:00, si sambata intre orele 12:00 si 16:00.

Ionut Ungureanu

This browser does not support the video element.