Copiii din întreaga lume trebuie să se protejeze împotriva unei forme de hepatită virală acută. Boala este foarte periculoasă încât în 10% dintre cazuri a fost nevoie de transplant de ficat. Au fost raportate deja decese din cauza hepatitei necunoscute.
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă boală care afectează bebelușii și copiii de până la 16 ani. Hepatita acută severă a fost depuistată deja la 170 de indivizi, dar fără prezența virusurilor care creează hepatită în mod normal, A, B, C, D. E.
Pentru majoritatea cazurilor depistate, copiii nu au avut febră. Nici anchetele epidemiologice desfășurate de specialiști nu au reușit să descopere care ar fi, cu exactitate, simptomele acestei noi boli.
La momentul actual, cele mai multe cazuri de hepatită virală acută, respectiv 114, au fost semnalate în Regatul Unit. Pe locul doi se află Spania, cu 13 cazuri, iar pe locul al treilea, Israel, În Statele Unite ale Americii au fost găsite nouă, în Danemarca, șase, în Irlanda, cinci, în Țările de Jos și Italia, câte patru, Norvegia și Franța, câte două, iar în Belgia, unul. (CITEȘTE ȘI: VIDEO Semnele pe care niciun părinte nu trebuie să le ignore. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, despre hepatita severă la copii: „Singura măsură preventivă în momentul de față este ca…”)
Primul caz de hepatită virală acută a fost depistat la o fetiță de cinci ani, din zona București-Ilfov. Copila a fost internată în spital pe data de 4 aprilie și primește îngrijire adecvată.
„Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţa hepatică, transaminaze peste 500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, informează comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii. (CITEȘTE ȘI: VIDEO Cât de aproape suntem de o revenire a pandemiei? Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Marius Tucă Show: „Nu exclude nimeni o astfel de posibilitate în…”)