De o moarte cumplită a avut parte o femeie de 77 de ani din Giurgiu. Marți, casa în care locuia bătrâna a fost cuprinsă de foc. Femeia a sfârșit în chinuri groaznice, arsă de vie. (CITEȘTE ȘI: UN MORT ȘI MAI MULTE PERSOANE INTOXICATE CU FUM DUPĂ UN INCENDIU ÎNTR-UN APARTAMENT DIN BISTRIȚA)
Incendiul a izbucnit, în urmă cu puțin timp, la o casă bătrânească din localitatea Vieru. Pompierii s-au deplasat imediat la fața locului, cu mai multe autospeciale. Incendiul cuprinsese însă rapid întreaga locuință, iar femeia a fost surprinsă de flăcări în interior.
Pompierii au acționat rapid pentru a stinge focul, dar, din păcate, pentru femeie era prea târziu. Printre maldărele de bucăți de zid și mobilă arsă a fost găsită femeia de 77 de ani decedată.
La fața locului a venit și un echipaj SMURD, dar medicii nu au mai putut face nimic. Trupul bătrânei era carbonizat. Cauza probabilă a producerii incendiului a fost jarul căzut din sobă. (VEZI AICI: INCENDIU PUTERNIC ÎNTR-O COMUNĂ DIN ARGEȘ. FOCUL A FĂCUT RAVAGII LA UN DEPOZIT DE FURAJE ȘI UTILAJE)
Statistica incendiilor arată că, anual, în medie, 14% din incendiile care se produc în România la gospodării cetăţeneşti au loc ca urmare a coşurilor de fum defecte sau necurăţate, respectiv 6% ca
urmare a mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Din păcate, majoritatea acestor incendii se soldează cu tragedii.
Inspecţia de Prevenire recomandă cetăţenilor care utilizează, la încălzirea locuinţelor, sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinţe:
1. – Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
2. – NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
3. – NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
4. – Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
5. – NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
6. – Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
7. – NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
8. – Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
9. – NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
10. – NU aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
11. – Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
12. – NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire
electrice în funcţiune.