O elevă din Vrancea a primit 3.50 în loc de 9.75 la matematică la Evaluarea Națională. Explicația halucinantă a Ministerului Educației
La Evaluarea Națională, 27.640 de elevi au făcut contestații pentru notele lor. Mai mult de jumătate dintre aceste contestații au dus la creșterea notelor. În Vrancea, o elevă a avut o notă inițială de 3.50, dar după contestație nota sa a crescut aproape până la 10.
În Vrancea, cea mai mare surpriză a fost când o elevă a obținut inițial 3.50 la matematică și a primit aproape 10 după contestație. Alți elevi au văzut o creștere de două sau trei puncte la limba română. Acum, până la înscrierea la liceu, absolvenții se confruntă cu o singură emoție – completarea fișelor de opțiuni. 35% dintre note au înregistrat o scădere inițială, dar au fost ajustate după contestații.
Citește și: IREAL! CE NOTĂ A PRIMIT UN ELEV DE 3.50, DUPĂ CE A FĂCUT CONTESTAŢIE? I-A ŞOCAT ŞI PE CORECTORI
Peste 27.640 de elevi au solicitat reevaluarea lucrărilor la matematică sau limba română și au avut parte de o surpriză plăcută. Mai mult de jumătate dintre note au fost ajustate în sus. În cazul lucrărilor la matematică, majoritatea modificărilor au fost de mai puțin de jumătate de punct. Situația a fost similară și în cazul lucrărilor la limba română.
Pe de altă parte, 35% dintre note au înregistrat o scădere inițială. Câteva cazuri de-a dreptul surprinzătoare au fost înregistrate în Vrancea, Dâmbovița, Argeș și București, unde câțiva elevi au primit note crescute cu 2, 3 sau chiar 6 puncte în comparație cu notele inițiale.
În Vrancea, un elevă a avut o mare surpriză când nota sa la matematică a crescut semnificativ după contestație, apropiindu-se de nota maximă de 10.
„Primul impuls a fost sa se faca contestație. Știam că este un elev bun și că a luat peste 9 și la simulare, era diferență foarte mare între română și matematică, și atunci undeva s-a produs un scurtcircuit”, spune Oloeriu Gabriela, directoarea scolii.
Începe acum cel mai important moment pentru elevi și părinți: loteria locurilor la liceu, o temere mare în sufletele lor. Urmează completarea fișelor de înscriere la liceu. Experții estimează că mediile de admitere în liceu vor înregistra o scădere în acest an.
„Nu au fost probleme de evaluare propriu-zisă, ci au fost câteva cazuri punctuale de scanare eronată a lucrării. O neatenție a operatorului care a scanat lucrarea și care a încărcat-o la alt elev decât la cel potrivit”, explică Sorin Ion, secretar de stat.
Topul preferințelor elevilor pentru licee diferă semnificativ de clasamentul bazat pe performanța acestora. Pentru elevi, Colegiul Caragiale din București ocupă locul întâi, în timp ce Colegiul Sfântul Sava, cu cea mai mică medie de admitere anul trecut de 9.95, este clasat abia pe locul zece în preferințele lor. Adolescenții îl plasează pe Sava pe același loc cu Liceul Matei Basarab în lista lor de preferințe.
Citește și: ADMITERE LICEU 2024. CUM SUNT DEPARTAJAȚI ELEVII CU MEDII EGALE
This browser does not support the video element.