Lupta anti-COVID 19. O echipă de IT-iști din Cluj a inventat un dispozitiv de deschis ușa cu antebrațul și îl donează spitalelor
Un dispozitiv pentru deschiderea ușilor fără a mai pune mâna pe clanță a fost inventat de către o echipă de IT-ști din Cluj Napoca. Ei le donează apoi, spitalelor, pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.
Echipa formată din patru membri a lucrat două săptămâni pentru a adapta un model de dispozitiv și a-l face fiabil. Dispozitivul realizat de ei se fixează pe clanța ușii și este realizat la imprimanta 3D. (CITEȘTE AICI: Ei sunt elevii-voluntari care îi ajută pe medici. „În vremuri tulburi, putem pune și noi umărul la…”)
Firma este una care se ocupă de softuri medicale însă pentru că în această perioadă au considerat că ar fi foarte greu să implementeze un soft nou, s-au gândit la ceva low-tech, explică Răzvan Costea Bărluțiu, Chief Technology Officer în cadrul firmei.
„Ba nu se deschidea ușa, ba nu se potrivea”
Ideea, spune el, nu le-a aparținut în totalitate, în schimb, designul care a făcut produsul fiabil este rezultatul muncii lor. „Am luat un model care ni s-a părut nouă cel mai bun și am început să-l facem. Numai că nu tare se potrivea ce era acolo, cu realitatea. Ba nu se deschidea ușa, ba nu se potrivea”, explică IT-istul.
Astfel că a fost nevoie de intervenții serioase pentru adaptarea dispozitivului și a-l face funcțional, scop pentru care au muncit patru oameni. „Am intrat apoi într-o zonă de design, avem designerii noștri și am petrecut vreo două săptămâni de muncă și timp prin spitale, în mijlocul pandemiei, dar până la urmă am venit cu un design care e fiabil și se potrivește pe foarte multe modele de clanțe și e foarte ușor de instalat”, mai explică el. (NU RATA: Mărturiile unui medic român voluntar în iadul italian: „Pacientul îşi aducea aminte de noi şi…”)
Modelul este publicat pe Internet, iar oricine dispune de o imprimantă 3D poate să-l descarce și să-l producă. „Chiar îi invităm și ne face plăcere ori de câte ori ni se alătură cineva”, mai spune IT-istul.
Până acum, cel puțin opt unități medicale au astfel de dispozitive fixate pe clanțele ușilor.