Blugii au fost inventați în urmă cu mai bine de 150 de ani, dar au început să fie populari în România abia după căderea regimului comunist, când importul a luat avânt. Dat fiind faptul că românii nu au o istorie atât de lungă cu folosirea acestui tip de îmbrăcăminte, mulți nu știu cât de des ar trebui să spele, de fapt, o astfel de pereche de pantaloni. În acest sens, experții în denim care lucrează pentru branduri renumite au făcut o serie de precizări.
Conform spuselor experților, blugii pot rezista fără să fie spălați mult mai mult decât cred românii. În mod normal, în spațiul nostru cultural, hainele sunt băgate la mașina de spălat după o utilizare, două, la o temperatură de 40 de grade, cel mai adesea. Acest obicei este complet greșit și se oglindește cel mai mult în faptul că materialul începe să se decoloreze, să se tocească și, de multe ori, chiar să se rupă.
Cei care se pricep cel mai bine la denim recomandă spălarea unei perechi de blugi după 30 sau 50 de purtări. Așadar, dacă este perechea pe care o porți zilnic, ar trebui să o speli cel puțin după o lună de utilizare. Poate părea straniu, dar directorul de design al Levi’s, Paul O’Neill a spus asta, el este expertul.
De asemenea, blugii trebuie spălați la o temperatură joasă, maximum de 30 de grade, fără un program agresiv de stoarcere. Cel mai important: NU trebuie puși la programul de uscare al mașinii.
(CITEȘTE ȘI: Blugi vechi de aproape 140 de ani, vânduți pe OLX pentru o sumă uriaşă. Au prețul unui apartament din Capitală)
Un truc folosit de mulți mai ales în occident este acela de a băga blugii în congelator, pentru a ucide bacteriile care s-au așezat pe ei. O altă variantă populară este aceea prin care pulverizezi oțet pe ei, apoi îi pui la uscat afară, pentru o „spălare UV”.
Dacă vrei să stai departe de astfel de trucuri și preferi să rămâi la variantele clasice, ține minte că este extrem de important să-și speli blugii preferați la o temperatură scăzută, pe dos, cu o cantitate mică de detergent, după cel puțin 30 de utilizări. Astfel, te vei putea bucura de pantalonii tăi de denim mult mai multă vreme, poate chiar ani.
Bonus: dacă vrei să nu-ți speli deloc blugii, ai și varianta în care să utilizezi un spray pentru rufe, fără clătire. Mulți dintre cei care au recurs la acest truc s-au declarat extrem de mulțumiți de rezultat.
(CITEȘTE ȘI: Motivul pentru care tânăra din imagine nu poate găsi blugi care să i se potrivească. Ce „problemă” are, de fapt)