O comoara arheologica descoperita in apele Indoneziei va fi scoasa la licitatie pentru 80 de milioane de dolari
Comoara, alcatuita din 271.000 de piese (ceramica chinezeasca, oglinzi din bronz, perle, rubine si safire), este una dintre cele mai importante aduse la suprafata in Asia, considera directorul societatii de explorare submarina care a facut descoperirea.
Epava acestei corabii, al carei nume, port de origine si cauza a naufragiului sunt inca necunoscute, se afla la o adancime de 55 de metri, fiind oarecum protejata impotriva jafurilor,.
Peste 22.000 de scufundari au fost necesare pentru ca scafandrii belgieni, australieni, indonezieni, britanici si francezi sa aduca la suprafata farfurii de portelan fin sau obiecte decorate cu o caligrafie araba, care ilustraza patrunderea Islamului in Asia de Sud-Est.
Aproximativ 11.000 de perler, 4.000 de rubine, 400 sa safie si peste 2.200 de granate au fost scoase din adancuri si se afla sub supraveghere stricta intr-un depozit din Jakarta.
Dupa deschiderea unei anchete judiciare, doi scafandri, un francez si un german, au fost retinuti de politie la inceputul anului 2006, fiind suspectati ca au participat la scufundari arheologice ilegale, ei petrecand peste o luna in inchisoare.
Acordul incheiat cu autoritatile indoneziene prevede ca aceasta comoara sa fie vanduta intr-un singur lot, iar jumatate din valoarea tranzactiei sa revina statului indonezian.
Potrivit unui oficial local, valoarea tranzactiei va depasi 80 de milioane de dolari, iar principalele oferte vor veni, in opinia sa, din China, Singapore, Taiwan si Japonia.
Expertii afirma ca in largul apelor indoneziene exista cateva mii de epave care au ramas neexplorate.