O catastrofă care se poate repeta. Gripa spaniolă făcea, în urmă cu 100 de ani, milioane de victime după relaxarea restricțiilor
În anul 1918, atunci când pandemia de gripă spaniolă se afla în primele stadii, iar cazurile erau în scădere, în Statele Unite ale Americii politicienii făceau presiuni pentru deblocarea economiei. Situația seamănă izbitor cu ce se întâmplă în prezent la nivel global.
Faptul că numărul de morți începuse să fie din ce în ce mai mic, primarul orașului Denver a decis că momentul să se declare victorie împotriva virusului și a renunțat la restricții, permițând oamenilor să se întoarcă la muncă, mai ales că urmau alegeri, scrie CNN, citat de Digi.24.
Orașul fusese închis timp de cinci săptămâni și așa cum era de așteptat oamenii au ieșit să sărbătoarescă pe 11 noiembrie 1918.
Prima moarte a venit imediat
Primul deces provocat de gripă a venit însă extrem de repede: în 27 septembrie, un student de la Universitatea din Denver care a murit de pneumonie. Autoritățile s-au mișcat rapid, interzicând întâlnirile în spațiu închis în 6 octombrie.
Dar până în data de 15 a aceleiași luni erau deja 1.440 de cazuri identificate într-un oraș de un sfert de milion de locuitori și doar 300 de medici. Oamenii au înțele atunci importanța distanței sociale.
Cei mai mulți americani au murit de gripă spaniolă în toamna lui 2018
În orașul Montrose din Colorado, așa cum a povestit Denver Post, un agent de sănătate pe nume Isaia Knott spunea că „dacă sunteți bolnav și nu stați departe de adunările sociale, aveți inima unui hun”, folosind un termen derogatoriu pentru germanii cu care SUA se lupta la acea vreme.
În timp ce unii experți au încercat să calmeze temerile spunând că epidemia de gripă spaniolă este „gripa obișnuită cu un alt nume”, până la sfârșitul pandemiei se estimează că aproximativ 675.000 de americani și-au pierdut viața, în special în toamna anului 1918, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.
Pe atunci oamenii considerau gripa spaniolă o boală a săracilor, așa că nu se simțeau în pericol. Însă, în loc să fie sfârșitul gripei din Denver, orașul avea să fie doar la jumătatea calvarului trăit.
Renunțând prea devreme la măsurile de distanțare socială, autoritățile au eșuat în a aplatiza curba și s-au confruntat cu un al doilea vârf al pandemiei.
Până în 22 noiembrie numărul morților creștea iar oficialii orașului se grăbeau să reintroducă măsurile de interzicere a adunărilor publice și private alături de obligativitatea purtării măștilor pentru desfășurarea oricăror activități comerciale. Dar răul a fost făcut.
Au revenit în carantină
Cinci zile mai târziu Denver Post titra „Toate recordurile de gripă doborâte în Denver în ultimele 24 de ore”, susținând că mai mulți rezidenți ai orașului au murit din cauza pandemiei decât în Primul Război Mondial.
Context. Declarațiile premature de victorie garantează înfrângerea, iar cedând în fața protestelor, va crește numărul morților, scriu jurnaliștii de la CNN, care compară situația din Denver din urmă cu mai bine de un secol, cu protestele recente pentru renunțarea la măsurile de izolare și repornirea economiei.
Dezastrul „Gripa spaniolă”
Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi. S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată.
Virusul a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.