O boala extrem de contagioasă face din ce în ca mai multe victime în România! Oamenii o confundă cu o banală răceală. Din ce în ce mai mulți pacienți ajung la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara cu tuse convulsivă, au transmis medicii. Recent, 55 de pacienți au fost diagnosticați cu această afecțiune.
„Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de tuse măgărească sau pertussis, este o boală infecţioasă extrem de contagioasă. Afecţiunea este cauzată în principal de bacteria Bordetella pertussis. Ea poate să provoace complicaţii severe, afectând mai ales sugarii şi copiii mici, dar poate fi periculoasă şi pentru adulţi şi vârstnici, în special pentru cei cu un sistem imunitar slăbit sau nevaccinaţi”, au transmis reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, joi, 8 august 2024, prin intermediul unui comunicat de presă.
Conform sursei menționate, boala se răspândește pe cale aeriană prin tuse, strănut sau secreții nazale. Persoanele infectate pot transmite boala timp de până la 4 săptămâni de la începutul tusei.
„Chiar dacă nu putem vorbi de o epidemie de cazuri de tuse convulsivă, numărul mare de pacienţi care au ajuns la camera de gardă reprezintă un semnal de alarmă. Şi asta mai ales când vorbim de o boală care aducea în trecut câteva cazuri pe an. Vorbim de două cauze: ciclicitatea afecţiunii, numărul de cazuri crescând la 3-5 ani, dar şi de scăderea acoperirii vaccinale. Din păcate, boli care aveau un număr redus de cazuri în trecut au început să reapară”, a explicat pentru obeservatornews.ro prof. dr. Voichiţa Lăzureanu, medic primar boli infecţioase la Spitalul de Boli Timişoara.
Citește și: Variola maimuței alertează din nou OMS! Ar putea declanșa o nouă urgență sanitară globală
Medicii explică faptul că boala începe cu simptome asemănătoare unei răceli obișnuite, cum ar fi febra moderată, rinoreea și tusea uscată continuă. Apoi apar crize severe de tuse convulsivă, caracterizate printr-un zgomot intens respirator, care poate da senzația de sufocare. Aceste crize sunt adesea însoțite de vărsături, iar în stadiul final al bolii, accesele de tuse devin mai rare, dar persistă. În total, tusea poate dura până la 8 săptămâni. Diagnosticarea se face prin exudat nazofaringian, pe medii de cultură speciale sau utilizând metoda PCR. Tratamentul include administrarea de antibiotice, care reduce și perioada de infecțiozitate.
„Majoritatea celor care au fost internaţi în spital sunt nevaccinaţi şi riscau o formă severă de boală, cu dezvoltarea unor complicaţii. Printre acestea se numără pneumoniile cu insuficienţă respiratorie acută, convulsiile, encefalopatiile, iar sugarii sunt cei mai vulnerabili la asemenea complicaţii. Vaccinul împotriva tusei convulsive este prevăzut în programul naţional de vaccinare. Scăderea ratei de imunizare, însă, face posibilă creşterea numărului de cazuri. Trebuie spus că şi persoanele vaccinate pot face episoade de tuse convulsivă, dar boala în cazul lor are manifestări uşoare”, a mai precizat Voichiţa Lăzureanu.