O bătrână din Buzău credea că are în acasă un obiect banal, dar valora 1 milion de euro. În ce mod inedit îl folosea prin casă
O bătrână dintr-o comună din județul Buzău a trăit ani de zile cu o adevărată comoară în casă, fără să-și dea seama de valoarea impresionantă a acesteia. Iată ce deținea femeia chiar în locuința sa!
Femeia, care locuia în comuna Colți, a descoperit cu decenii în urmă ceea ce ea credea că este un simplu bolovan, însă acesta s-a dovedit a fi cea mai mare bucată de chihlimbar din lume, cântărind nu mai puțin de 3,5 kilograme. În mod surprinzător, bătrâna a folosit această bucată de chihlimbar în diverse moduri prin gospodăria sa, fără să bănuiască că valorează aproximativ un milion de euro.
O bătrână deținea o adevărată avere în casă fără să știe
Potrivit unor surse locale, femeia obișnuia să folosească „bolovanul” drept opritor pentru ușă sau ca obiect decorativ în curte. Deși avea o greutate considerabilă, nu și-a pus niciodată problema că acesta ar putea fi mai mult decât un simplu pietroi adunat din albia râului.
Situația a devenit și mai incredibilă în momentul în care hoții au pătruns în casa bătrânei, furându-i un lănțișor, dar ignorând complet bucata uriașă de chihlimbar, care zăcea neobservată. Nimeni, nici măcar infractorii, nu și-au dat seama de valoarea fabuloasă a obiectului.
Abia în 1991, după moartea bătrânei, piatra a ajuns în atenția autorităților, fiind vândută statului român de către o urmașă a acesteia. Ulterior, o echipă de specialiști a realizat o serie de analize amănunțite asupra pepitei, confirmând autenticitatea și valoarea extraordinară a acesteia. Chihlimbarul descoperit în comuna Colți nu este doar remarcabil prin mărimea sa, ci și prin vechimea deosebită, estimată la 40-70 de milioane de ani.
„Bucata de chihlimbar care cântărește trei kilograme și jumătate a ajuns în proprietatea statului, după ce o rudă a femeii și-a dat seama cât este de valoroasă. A fost clasificată drept obiect de tezaur, și acum se află în proprietatea Muzeului Județean Buzău”, a declarat Ligia Pricopi pentru digi24.ro.
Unicitatea și importanța pepitei au fost recunoscute și de experți de la Muzeul de Istorie din Cracovia, care au confirmat că această descoperire reprezintă un record mondial. Astfel, ceea ce părea a fi un simplu obiect găsit într-un sat din România s-a dovedit a fi o comoară neprețuită, cu o valoare estimată la un milion de euro. Această poveste fascinantă subliniază cât de ușor pot fi subestimate adevăratele valori ale unor descoperiri aparent banale.
Citește și: „MINGE DE FOC” PE CERUL ROMÂNIEI. CE ESTE OBIECTUL ARZĂTOR SURPRINS ÎN WEEKEND