O bătrână de 81 de lei din Teleorman trăiește singură dintr-un ajutor social mizer: „Nu vreau să vorbesc nimic greşit, că pe urmă îmi sare primarul ăsta în cap!”
Bătrânii din România au fost abandonați! Numărul oamenilor asistaţi este de aproape 500 de ori mai mic decât numărul total al celor ajunşi la vârsta a treia.
Doar 42000 de români au beneficiat, în 2017, de îngrijiri medicale la domiciliu. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat 1 milioane de euro, către 498 de furnizori de servicii pentru bătrâni. Numărul celor care au nevoie de asistență acasă este însă mult mai mare, potrivit stirileprotv.ro. În afară de cele 90 de zile de îngrijiri medicale, vârstnicii aflați în suferință ar trebui primească şi îngrijiri sociale la domiciliu. Însă, puțini sunt cei care știu că primăriile sunt obligate să acorde astfel de servicii.
Oamenii nici nu au auzit de astfel de ajutoare
Potrivit legii, îngrijirile la domiciliu ar trebui oferite tuturor vârstnicilor care au boli cornice, dar şi celor dependenţi, care locuiesc singuri. O bătrână din Teleorman care locuiește singură este nevoită să trăiască, doar ea știe cum, dintr-un ajutor social de 120 de lei. Trivalea Moşteni este o comună cu 2800 de locuitori, în care mai toţi sunt trecuţi de 65 ani.
„ Nu, doamnă, nu. La noi nu se fac chestiile astea”, a povestit Niculina Ichim pentru Inspectorul Pro. Bătrâna este din comuna Trivalea Moşteni, Judeţul Teleorman. Femeia nu a auzit niciodată că, potrivit legii, ea ar trebui să beneficieze de ajutoarele menționate mai sus.
„Nu vreau să vorbesc nimic greşit, că pe urmă îmi sare primarul ăsta în cap, dar nu, eu sunt ultima femeie din satul ăsta, la anii ăştia, care mai ia ajutor social”,a mai spus bătrâna.
Ce spun administratorii publici
Reporterii de la Pro Tv au încercat să găsească explicații de la Primărie, referitoare la problema cu îngrijirea la domiciliu pentru bătrânii care au nevoie de acest lucru.
„N-avem serviciu sau ONG sau vreo organizație care să se ocupe de persoanele în vârstă”, a declarat un administrator public pentru sursa citată. În multe localităţi din ţară, primarii şi-au mărit salariile, dar fără să rezolve problemele comunitare.