Perioada sărbătorilor de iarnă coincide cu pentru mulți dintre români cu un adevărat desfrâu culinar. Cei ponderați se bucură responsabil atât de bucate, cât și de licorile aflate pe mesele festive, însă belșugul poate ridica serioase probleme petrecăreților care nu știu unde să își stabilească măsura. În exclusivitate pentru CANCAN.RO, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre cum pot evita românii disconfortul cauzat de excesele alimentare și alcoolice, fără a face rabat, însă, de la plăcerea de a se înfrupta din toate.
La nivel culinar, Mihaela Bilic explică faptul că se pot consuma toate felurile de mâncare din spectrul sărbătorilor, însă nu totul la o masă, dintr-odată. Aceeași regulă pare să se aplice și în cazul băuturilor alcoolice, care ar trebui combinate cu apă pentru ca petrecerea să nu fie ruinată.
CANCAN.RO: Ce facem de sărbători, că unii dintre noi, cei mai iresponsabili probabil că vor mânca prea mult, iar cei precauți nu vor mânca deloc. Cum facem să ajungem undeva la mijloc?
Mihaela Bilic: Eu sper să nu fie prea mulți din ăia care nu vor mânca prea mult. Aș spune haideți să mâncăm din toate, dar nu totul la o masă! Cantitatea strică și atunci dacă mâncăm aperitivele la micul dejun, ciorba și sarmalele la masa de prânz și friptura și cozonacul la masa de seară, am rezolvat meniul de sărbători.
Plus că avem 10 zile în care totul este despre mâncare, deci nu vă grăbiți din prima zi, că vă alegeți cu o indigestie și pe urmă nu mai puteți ține cursa. Deci 10 zile în care putem gusta din toate, nu totul la o masă, ăsta e secretul. Mâncăm din toate, dar nu tot.
CANCAN.RO: Vreau să vorbim puțin și despre ce li se întâmplă bărbaților, care în această perioadă când se întâlnesc cu prietenii stau la masă și își toarnă în pahar. Ce recomandări sunt pentru ei?
Mihaela Bilic: La capitolul alcool din nou e ca la mâncare. Alcoolul are efecte pozitive, îți crește curajul, buna dispoziție, te încălzește la primele două pahare, hai și al treilea. De la trei pahare încolo, are fix efect invers – accentuează tristețea, cazi în butoiul cu melancolie, răcește corpul de la interior, așa că dacă sunteți șmecheri luați provocarea asta, opriți-vă la trei pahare și pentru fiecare pahar de alcool băgați două de apă ca să-l ajutați pe ficat să metabolizeze alcoolul și în felul ăsta să nu se vadă că ați băut prea mult.
CANCAN.RO: Care sunt combinațiile de evitat, pentru că pe vremuri se zicea că oamenii sunt sănătoși că dimineața când se trezesc bagă o palincă și după aceea șuncă. E adevărat sau nu?
Mihaela Bilic: Știi de ce se mănâncă grăsime cu alcoolul tare? Grăsimea oprește absorbția alcoolului din stomac și ții mai bine la băutură, deci dacă vreți să beți mai bine și mai mult, băgați ceva gras înainte. Care sunt combinațiile pentru siluetă de evitat – nu amestecați făinoasele cu grăsimea, pentru că asta se pune repede pe burtă. Deci dacă e să mâncam carne mai împănată, o mâncăm cu murături sau cu salată.
Dacă mâncăm făinoase, încercăm să nu le amestecăm cu grăsime, nu prea știu cu ce să le amestecăm, că merge bine slănina cu pâine. E nasol, n-avem scăpare, dar în nutriție se spune că nu contează ce mănânci între Crăciun și Anul Nou, că sunt 10 zile. Contează ce mănânci de la Anul Nou până la Crăciunul următor, așa că haideți să ne simțim bine acum!
( CITEȘTE ȘI: DR MIHAELA BILIC, ADEVĂRUL DESPRE CELE TREI MESE PE ZI ÎN DIETELE DE SLĂBIT: „S-AR PUTEA SĂ FIE PREA MULT” )
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.