În timpul postului, când aportul de carne scade considerabil sau alimentele de acest fel sunt excluse total din diete, Mihaela Bilic, expertă în nutriție, a explicat ce cantitate este ideală pentru menținerea sănătății. Chiar dacă multe persoane pot fi tentate să depășească limitele, nutriționistul a subliniat faptul că excesul nu este benefic, indiferent de alimentul consumat.
Mihaela Bilic preferă să nu se bazeze pe recomandările generale, asta pentru că acestea sunt formulate pe baza statisticilor care nu iau în considerare particularitățile fiecărui om. Nevoile nutriționale variază de la o persoană la alta, iar din acest motiv este crucial să consultăm un specialist pentru a adapta dieta în funcție de obiectivele personale, fie ele pierderea în greutate ori chiar gestionarea unor probleme.
Nutriționistul sugerează un consum săptămânal de aproximativ 500 de grame de carne, cantitate împărțită în trei porții. Acestea pot fi combinate, de asemenea, cu două porții de pește și două zile dedicate proteinelor vegetale, cum ar fi mazărea, năutul sau fasolea. Cu toate acestea, Mihaela Bilic a atras atenția asupra faptului că mulți români consumă mult mai multă carne la o singură masă.
„Cantitatea corectă de carne ar trebui să fie de 500g/ săptămână, dacă ținem cont că o porție corectă are 150g și dimensiunea unui pachet de cărți de joc. Da, atât de micuță este! Ar trebui așa, într-un calcul grosier: în aceste 500g ne intră cam trei porții de carne pe săptămână, dar atenție, asta include și mezelurile, nu doar friptura. Trei porții de carne, două porții de pește și două zile în care să mâncăm proteine vegetale: fasole, mazăre, linte, năut și aș spune că suntem într-un echilibru din punct de vedere alimentar. Astea, boabele, uităm să le consumăm de două ori pe săptămână, dar și peștele. Haideți să fim serioși, nu cred că toată lumea consumă de două ori pe săptămână pește. Mi-ar plăcea să fie așa, dar nu cred. Noi în schimb, suntem mai carnivori”, a declarat Mihaela Bilic în cadrul unei emisiuni TV.
Mihaela Bilic a vorbit, de asemenea, despre dietele proteice. Potrivit specialistei, acestea funcționează, chiar dacă obosesc unele organe, precum rechinii și ficatul. Alimentele de genul aduc senzația de sațietate, dar nu duc la transformarea în grăsime.
„Nouă, ca români, ne place carnea și mâncăm nu 500g. Adică se poate să mănânci 500g și la o singură masă, dacă e. (…) Ei bine, la capitolul proteine, tot măcar avem un avantaj faptul că ele se transformă greu sau chiar nu se transformă în grăsime. Nu întâmplător sunt la modă dietele proteice, chiar funcționează. Proteinele obosesc un pic ficatul și rinichii, dar din punct de vedere siluetă dau sațietate, ne satură și nu se transformă în grăsime. Și atunci e normal, atâta vreme cât există abundența alimentară, să avem tendința să mâncăm mai multe proteine”, a adăugat nutriționistul.
Excesele nu sunt bune, iar alimentația și sportul joacă un rol esențial atunci când vine vorba de un stil de viață sănătos. Multe persoane sunt atente la mesele zilnice din dorința de a sta departe de probleme.
Citește și: Mihaela Bilic, alimentul care ține răceala la distanță în sezonul rece! Nu trebuie să ne lipsească din meniu