Daca nu ar fi fost atat de indragostit, poate ca George Enescu nu ar fi putut sa compuna muzica pe care a compus-o.
Au spus-o toti cei care au urmarit, coplesiti, detaliile povestii de iubire care l-a inrobit pe artist. Iubirea pentru printesa Maruca, o printesa extravaganta, frumoasa, inteligenta si totusi atat de ciudata…
Prin sangele ei curgea, se pare, o stranie atractie catre intuneric si moarte, iar depresia i s-a ascuns de mica in suflet. Si n-a mai parasit-o niciodata. Maruca si-a condus, pe rand, tatal si fratele la mormant, dupa ce au ales sa isi puna capat zilelor fara a lasa nicio explicatie.
Nici sora ei mai mica, Nellie, n-a avut un final frumos, ea murind nebuna, la fel ca o bunica. Iar daca adaugam intregului tablou si dezamagirile numeroase in amor, “ciudateniile” printesei lui Enescu incep sa capete, cumva, sens…
Dar s-o luam cu inceputul. Frumoasa Maria Rosetti-Tescanu s-a nascut in 1878, in vechea familie boiereasca Cantacuzino. Si-a facut loc, firesc, in lumea mondena a inceputului de veac XX, la bratul printului Mihail Cantacuzino, cel mai ravnit burlac al vremii, care i-a fost sot. Era considerata, pe drept, cea mai frumoasa printesa a vremii, dar si posesoare a uneia dintre cele mai stralucite minti din anturajul Reginei Maria, care i-a fost prietena.
Maruca, frumoasa ciudata
In ciuda numeroaselor calitati, cei mai multi fugeau insa din calea ei, nefiind capabili sa-i inteleaga bizareriile, pasiunea pentru magie si spiritism ori cea de a se retrage, ore in sir, in intuneric.
Insasi Regina Maria o descria punctandu-i comportamentul straniu: „Era uneori ciudată şi avea, de netăgăduit, o fire originală. Tovărăşia ei te însufleţea, dar zadarnic ai fi încercat să te opui ideilor ei. Trăia după bunul ei plac, fără să-i pese de critici. Maruca avea manii şi una dintre ele era gus¬tul de a sta aproape în întuneric. Îi plăcea să ne adune aca¬să la ea. Ne făcea să ne supunem zâmbitoarei ei tiranii”.
Anii de miere ai mariajului cu bogatul si influentul Mihail Cantacuzino se transforma peste noapte intr-un chin in momentul in care Maruca descopera intamplator ca sotul sau o insela chiar cu sora ei, Nellie.
N-avea insa sa sufere prea mult, pentru ca un accident de masina a lasat-o vaduva cateva luni mai tarziu. Astfel, i s-a deschis calea spre multe aventuri amoroase. Dupa moartea sotului, Maruca si-a impartit iubirea cu filosoful Nae Ionescu si cu Dinu Lipatti, pentru ca mai apoi destinul sa i-l aduca in viata pe George Enescu.
Misterul primei intalniri a tanarului Enescu cu Madame Cantacuzino
Multe legende s-au tesut in jurul primei intalniri dintre cei doi. Cert e ca prima data s-au vazut la Sinaia, in 1907. Unii spun ca prin gradinile palatului regal, altii ca la un concert al artistului, altii ca au dat nas in nas la o rascruce de drumuri…
Pe vremea aceea, ea era inca maritata cu printul Cantacuzino, insa a ramas intiparita in mintea si inima tanarului Enescu. Sapte ani mai tarziu, destinul i l-a scos inca o data in cale Marucai.
“Relatia dintre Maruca si George Enescu a fost una cu nabadai, dar incontestabil cei doi s-au iubit. A mai avut alte relatii si cu filosoful Nae Ionescu, chiar in timpul relatiei cu el. Respinsa de Nae Ionescu, a amenintat ca se stropeste cu vitriol, deci era o femeie foarte dinamica, sa nu zic isterica.
Ulterior a facut un mare sacrifiu, social vorbind, si s-a maritat cu Enescu. Ea fiind printesa, lumea ei, deci protipendada, a considerat un fel de dezalianta si i s-a reprosat ca s-a casatorit cu un “lautar”. George Enescu desi era un geniu, o mare valoare, tocmai isi lansase la Paris opera, insa in lumea snobilor era considerat inca un lautar. Dar cei doi au ramas pana la urma impreuna pana la moartea lui George Enescu”, povesteste istoricul Dan Falcan.
Si-a ars fata cu acid, in numele iubirii
Deşi se îndrăgosteşte nebuneşte de Maruca, Enescu este nevoit să plece în Franţa după terminarea războiului, situatie care a constituit, bineinteles, un alt motiv de depresie pentru ea, care suferise de curand si dupa desparirea de Nae Ionescu. Filosoful o parasise pentru o tanara pianista mai tanara, mai frumoasa, lucru inacceptabil pentru Maruca, printesa rasfatata a saloanelor mondene.
Asa ca, singura si in intuneric, ia decizia sa-si puna capat zilelor cu acid, pe care insa si-l toarna pe fata. Din nou, decizia este cat se poate de bizara, tinand cont de faptul ca ea era obsedata de aspectul fizic. O alta teorie spune insa ca ranile pe care le-a purtat pentru restul vietii pe obrazul drept au fost produse de un produs de hidratare a tenului care a avut efecte adverse.
Printesa, pusa la zid fiindca s-a maritat cu lautarul
Tot Enescu a adus-o pe linia de plutire, iar o data cu acest gest, ia hotararea sa se intoarca la Bucuresti. Cativa ani mai tarziu, s-au si casatorit.
„Dupa casatoria lor din 1938, Maruca si Enescu au locuit in cladirea din spatele Palatului Cantacuzino, care ii rămasese Marucai dupa moartea sotului ei, Misu Cantacuzino.
Enescu a preferat odaile mai linistite si mai modeste din spate. Il deranja monumentalitatea palatului, unde sotia sa tinea celebrele serate muzicale. El era un om foarte modest, un muzician care prefera sa calatoreasca cu trenul la clasa a doua”, povesteste muzicologul Viorel Cosma, cel care a scris nu mai putin de 14 carţi despre George Enescu.
Cativa ani mai tarziu, Maruca si Enescu renunta la România şi se muta la Paris, acolo unde compozitorul şi moare. Slăbit şi pe jumătate paralizat el a rămas lucid până în ultima clipă. Maruca moare 13 ani mai târziu în Elveţia, însă amândoi sunt îngropaţi în acelaşi cimitir din Paris.
Mariana Apostol, Catalina David