Alegerea unui prenume pentru copilul dumneavoastră este o decizie importantă ținând cont că i-ar putea afecta întreaga viață. Există mulți factori de luat în considerare atunci când vă gândiți la un prenume, cum ar fi semnificația, popularitatea și originea numelui respectiv. În cele din urmă, nu uitați să vă asigurați că este ușor de pronunțat și de scris, că se potrivește familiei dvs. și că va fi o sursă de mândrie pentru copilul vostru.
Este posibil ca mama să fi avut în minte o listă, de ani de zile, cu prenumele sale preferate. Dacă partenerul îi împărtășește gusturile, hotărârea este relativ ușoară, iar dacă nu este așa, încercăm să vă ajutăm să găsiți prenumele copilului pe care îl veți iubi, fiind în acord cu numele de familie și care va avea un sunet plăcut. Aveți o preferință pentru un prenume românesc sau, dimpotrivă, unul străin, biblic, un prenume scurt din 3 litere? Sau din 4, 5, 6? Mai jos, găsiți câteva care sunt foarte probabil să completeze și registrele de stare civilă.
În 2023, considerat anul incertitudinilor cauzate de perioada postpandemică, de războiul în desfășurare sau de criza economică, prenumele alese de tinerii părinți vor fi, poate, inspirate de cele aflate în cea mai mare bază de date de nume din lume, respectiv Nameberry, în concordanță cu aspectele enumerate.
Numele de fetițe din anul acesta pot fi dintre cele mai populare sau unice. Totuși, numele populare de fete în acest moment și chiar pentru viitor atrag cel mai mult interes din partea vizitatorilor Nameberry.
Este un nume de origine latină cu referire la familia romană originară din Hadria, orașul din nordul Italiei, după care a fost denumită Marea Adriatică. De fapt, Adriana este varianta feminină a masculinului Adrian. Acesta a fost și numele mai multor papi ai Romei, dar și a unor sfinți martiri care au trăit în primul mileniu.
Reprezintă varianta feminină a lui Alexandru, a cărui origine vine din „alexandros” ce înseamnă apărător al oamenilor. Este menționat în Biblie, în Vechiul Testament, și destul de popular în Grecia Antică unde băieții erau botezați Alexandros spre a fi puternici. De-a lungul istoriei, numele a fost folosit de regi și împărați din întreaga lume.
Se spune că Alina este de origine slavă și semnifică „nobil, blând”. Este considerat a fi o formă derivată a numelui „Adelina”, iar în limba româna este asociat cu verbul „a alina”.
Lucian derivă din latinescul Lucius, traducându-se prin cel ce face lumina. Fiecare om trebuie sa fie pentru semenii săi o rază de lumină și speranță. Derivatele sale sunt: Luchian, Luciana, Luci, Lucica etc. Biserica Ortodoxă cinstește numeroși sfinți cu numele Lucian, Lucia sau Luchian. Amintim doar Sărbătoarea Sfântului Lucian care este la mijlocul toamnei, pe 15 octombrie. În Antichitate a fost unul dintre cele mai populare nume de băieți, doi dintre regii etrușci purtând acest nume, la fel ca nobili ai Imperiului Roman. Totodată, a fost ales de 3 papi.
Este un nume care provine din cuvântul grecesc „helios” (soare). Dar este și o variantă a popularului Ilinca, ce se trage de la Ilie, numele proorocului din Vechiul Testament. În ebraică se traduce prin „Domnul este adevăratul Dumnezeu”. Însă, sunt lingviști care cred că Eliana vine din spaniolă și semnifică lumină.
Este un derivat al numelui Pavel, lider important al bisericii creștine timpurii. După Noul Testament, acesta a fost un cetățean roman evreu care s-a convertit la creștinism după ce i-a apărut Iisus înviat. Numele său original ebraic era Saul.
Ivan înseamnă „om cu binecuvântare divină”. Are o origine neobișnuită să fie un nume religios, deoarece este parțial latin, dar cu un fundal bulgar. Din alte surse aflăm că își are originea în numele grecesc „Ioannes”, el însuși derivat din prenumele ebraic Yochanan-grațios. Forma aceasta apare și în Vechiul Testament scris Johanan, cât în Noul Testament unde este pomenit Ioan Botezătorul.
Este derivat din numele latin Vincentius care se traduce prin cucerire. Sfântul Vincențiu a fost un diacon spaniol, sfânt martir care a murit în timpul prigoanei lui Dioclețian, la Valencia, în Spania, după ce a fost chinuit cu cruzime. Împreună cu Ștefan și Laurențiu, este unul din cei trei diaconi de seamă ai bisericii paleocreștine. Este sărbătorit în Biserica Catolică la 22 ianuarie.
Pentru Lia se vorbește de mai multe posibile origini. Una dintre ele este limba greacă, tradus prin „aducătoare de vești bune”.
O alta ar fi că este formă de alint al prenumelor: Cecilia, Amelia, Cornelia, Natalia, Aurelia, Adelia. Sau o formă a numelui Leia/Leah.
Pentru fetițe, vă stau la îndemână și nume din natură. De pildă, Afina, Brândușa, Crenguța, Hortensia, Dafina, Dumbrăvița, Imola, Laura, Lelia, Luna, Nectaria, Olivia, Silvia/Silvana/Silviana, Stejara, Stela, Smaranda, Sorina/Sorana, iar pentru băieți: Ambrozie, Anatol/Anatolie, Brad/Brăduț, Barbu, Bujor, Călin, Codruț/Codrin, Dacian, Gorun, Laur, Mugur, Narcis, Nectarie, Oliver, Sorin, Silvestru/Silvian/Silviu, Viorel.