Profesorul doctor Alexandru Rafila a explicat, pentru români, ce înseamnă o creștere a infectărilor cu virusul COVID-19, după ridicarea restricțiilor. Rafila spune că nu trebuie să fim panicați.
CITEȘTE ȘI: ALEXANDRU RAFILA LĂMUREȘTE ANUNȚURILE CONTRADICTORII ALE OMS CU PRIVIRE LA PERSOANELE ASIMPTOMATICE
De asemenea, a dat și o explicație la acuzele unora cum că datele privind diagnosticării pacienților cu noul coronavirus ar fi o manipulare. Rafila crede că este imposibil să se întâmple așa ceva. Reprezentantul României la OMS arată că procentul de îmbolnăviri cu virusul COVID-19, de cinci la sută din numărul de teste, este mare.
„Cinci la sută e un procent mare, nu am mai avut de mult. Trebuie să fim preocupaţi, nu panicaţi, nu trebuie speriaţi părinţii, să nu îşi mai trimită copiii la grădiniţă, nu trebuie speriaţi vârstnicii. Lumea trebuie să fie conştientă că nu există niciun fel de regie.În momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibil modul de manipulare a datelor pentru că aceste date sunt raportate de fiecare judeţ în parte, sunt 42 de raportări care sunt centralizate de Serviciul de Transmisiuni Speciale
Nu e vorba numai de reacţia mea, în general a oamenilor care lucrează în sănătatea publică, sunt foarte diferite de realitate ar trebui să explice colegii care fac acest lucru în mod curent cum se face testarea, cum se face raportarea. Noi ducem lipsă de abilitate în comunicare. Facem lucruri foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient să fie lumea lămurită care e situaţia cu această epidemie, cum se testează, cum se raportează, acest lucru ar trebui explicat şi atunci lucrurile ar intra într-o relaxare şi lumea nu ar mai avea anumite opinii. Oamenii sunt de bună credinţă, dar necunoscând bucătăria pot să aibă o opinie diferită”, a afirmat Alexandru Rafila, la Digi 24.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății avertiza, de altfel, în urmă cu doar câteva zile, că este ceva normal să asistăm la o creștere, după ridicarea stării de urgență și apoi o relaxare a altor măsuri. “Nu sunt cifre neașteptate pentru că există o activitate intensă peste tot, dacă vă uitați la transporturi, la afluența persoanelor în zonele publice.
Până la urmă, noi în această perioadă, cu puține excepții, am fluctuat între 150-200 de cazuri pe zi, au fost excepții când la sfârșit de de săpămână s-au lucrat ceva mai puține teste. Asta este situația, trebuie să o luăm ca atare și să încercăm să continuăm să educăm oamenii să respecte acele 3-4 reguli care pot ține lucrurile sub control”, a spus Alexandru Rafila.