Nu sunt puțini șoferii care au forțat trecerea pe culoarea galbenă la semafor. Fie că este vorba de neatenție, grabă sau ignoranță, unii români uită sau nu știu că pot fi sancționați pentru astfel de abatere. Potrivit art. 99 din OUG 195/2022, vezi cât este amenda în cazul în care treci pe galben la semafor.
La fel ca în cazul în care culoarea semaforului indică roșu – care interzice trecerea, puțini șoferi sunt cei care știu că aceeași regulă se aplică și în cazul culorii galbene a semaforului. Conform art. 99 din OUG 195/2002, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului de către participanții la trafic.
Deși sunt mulți șoferi care nu țin cont sau nu respectă culoarea galbenă a semaforului, majoritatea nu știu că această abatere constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I.
Fie că este vorba de categoria șoferilor care nu reușesc să oprească în siguranță sau cei care ignoră această culoare a semaforului, amenda se aplică în absolut toate cazurile. Există situații excepționale în care șoferii pot scăpa de urmări – dacă există o situație de urgență sau în cazul în care intersecția este dirijată de un agent de poliție.
Începând cu ianuarie 2024, punctul de amendă a crescut de la 145 de lei la 165 de lei, astfel, amenda pentru forțarea semaforului pe culoarea galbenă pornește de la 330 de lei și poate ajunge până la 295 de lei – 2-3 puncte de amendă. Dacă amenda se reduce la jumătate (165 de lei) dacă este plătită în termen de 15 zile.