Nu-ti plac drobul si carnea de miel? Petru Buiuca de la Masterchef te invata ce sa mananci la masa de Paste, pe saturate!
“Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori, in care avem ocazia sa petrecem timp pretios alaturi de familie si de toti cei dragi. De aceea, indiferent ce alegeti sa pregatiti pentru masa pascala, un singur lucru este foarte important: sa puneti in bucate toata dragostea voastra. Asa nu aveti cum sa dati gres!”, spune Petru. De altfel, el adora preparatele traditionale, insa a incercat sa faca in asa fel inct sa varieze masa de Paste, iar ideile lui sunt mai mult decat binevenite:
“In niciun an nu mi-au lipsit de pe masa ouale rosii, iar de ceva timp am inceput sa adaug si cateva oua de prepelita. Chiar daca sunt mai scumpe, sunt foarte gustoase si au mai multe proteine decat cele de gaina. Nici drobul si borsul de miel nu trebuie uitate, facute dupa reteta mamei sau a bunicii, aici nu e loc de te miri ce idei revolutionare. Anul acesta eu va propun un meniu usor diferit, in care am inlocuit carnea de miel, care este destul de grea, cu cea de iepure, mult mai usoara pentru oricare dintre noi.
Si pentru ca se spune ca este bine sa mancam peste in Duminica de Paste, un aperitiv cu ton, usor de facut, dar gustos este exact ce aveam nevoie. Iar in loc de Pasca, am pregatit o reteta indrazneata de placinta cu branza, nuci si sos de fructe”, a mai spus Petru.
Aperitive cu ton
Ingrediente pentru 3 persoane
1 buc Aluat foietaj
1 buc Ridichi albe
50 g Morcovi
1 buc Lamai
50 g Ton bucati in suc propriu
dupa gust Patrunjel/Marar
dupa gust Sare de mare
dupa gust Piper negru macinat
Cum se face:
Cu ajutorul unui pahar taiem 9 rondele din foaia de aluat congelat. Le asezam in tava sau in forme si mulam aluatul pentru a lua forma unor cupe. Le introducem la cuptor, respectand timpul de coacere de pe pachet. Cand sunt gata, le scoatem si le lasam sa se raceasca un pic.
Intre timp, taiem ridichea si morcovul felii sau bare, dupa preferinta. Maruntim tonul. Cand canitele de aluat s-au racit un pic, punem in ele putin morcov, ridiche si ton. Stropim cu zeama de lamaie si asezonam cu sare si piper.
Iepure la cuptor cu radacinoase parfumate
Ingrediente pentru 4 persoane:
3 buc Ceapa galbena
15 buc Usturoi
1 lingurita Ghimbir
500 ml Supa de legume
20 buc masline
1 buc Iepure eviscerat
1 buc Fenicul
100 ml Vin alb
putin unt
putin ulei
sare si piper dupa gust
Cum se face:
Taiem iepurele bucati (fara organe) si il fierbem aproximativ 30-45 de minute. Verificam daca e fiert , iar daca nu, il mai lasam. Acest lucru e valabil la iepurele din comert. Iepurele vanat trebuie lasat cateva ore sa fiarba la foc mic. Verificam ocazional daca e gata
Dupa fierbere, tragem la tigaie bucatile de iepure cu sare si piper, pana se rumenesc bine de tot. Apoi ceapa, feniculul si usturoiul le taiem fasii si le tragem la tigaie in putin unt pentru aproximativ 5-10 minute.
Luam o oala termoizolanta cam de 8-10 cm adancime. Punem bucatile de iepure in ea, apoi adaugam ghimbirul proaspat ras. Amestecam bine, adaugam feniculul, usturoiul si ceapa calite, apoi niste supa clara de legume, cat sa acoperim pe jumatate preparatul nostru. Introducem la cuptor pentru 15 minute la 200 ° C, acoperit cu folie de aluminiu.
Apoi intoarcem bucatile de iepure, punem vinul, maslinele si mai lasam la cuptor pentru inca 30 de minute la 180 ° C. Verificam daca e gata totul. Daca nu, mai lasam la cuptor pana ne place consistenta carnii.
Placinta cu branza, nuci si sos de fructe
Ingrediente:
400 gr aluat foietaj
400 gr branza de vaci
100 gr cocktail de fructe
100 ml vin de masa alb
2 linguri zahar
1 lingura miere poliflora
4 lingurite nuci
Cum se face:
Intindem aluatul de foitaj. Il taiem in 2 pe lungime. Deasupra intindem branza proaspata de vaci amestecata cu nuci zdrobite in prealabil. Formam din aluat 2 rulouri mari si frumoase. Le introducem la cuptor, la 185 °C, timp de 30-40 de minute sau pana cand aluatul s-a umflat si este auriu si crocant. Cu 2 minute inainte sa il scoatem il ungem cu miere.
Separat facem un sos din vinul alb, fructele taiate bucati si zahar. Amestecam incontinuu, la foc mic, pana cand zaharul s-a topit si se ingroasa lichidul. In maximum 10 minute ar trebui sa avem un sos usor lipicios.
Placinta o servim fierbinte, impreuna cu sosul de fructe.
Dana Enache