„Nu slabesti sanatos cu dieta Dukan” La ce riscuri te expui si de ce trebuie sa tii cont atunci cand te decizi sa slabesti
Gabriel Cotabita a slabit foarte mult intr-o perioada foarte scurta de timp, cu ajutorul celebrei diete Dukan. Dupa ani de zile in care a fumat si a umblat prin toata tara cu concertele, cantaretul a inceput sa faca sport, pentru a scapa de kilogramele in plus. Faptul ca avea 59 de ani si suferise in trecut doua preinfarcturi a contat enorm, iar dieta pe care a tinut-o i-a pus capac. Asa se face ca dupa 15 minute de alergare usoara, cantaretul s-a prabusit inconstient la pamant, saptamana trecut, in sala de forta a unui hotel de lux din Bucuresti.
A fost resuscitat timp de 25 de minute, iar medicii au reusit sa il readuca la viata. Astazi a intrat in moarte cerebrala, iar familia se roaga la o minune.
Am discutat cu Vlad Coste, directorul unei companii de suplimente nutritive si un mare pasionat de sport si nutritie, despre diete, alimentatie sanatoasa si riscurile la care se expun cei care vor sa slabeasca folosind diete agresive.
I: Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi o dieta?
R: Majoritatea dietelor sunt bazate pe masurarea macro nutrientilor (carbohidrati, proteine si grasimi) insa micro nutrientii sunt cei care fac cu adevarat corpul sa functioneze, acestia fiind implicati in procesele chimice si ajuta corpul sa se refaca si sa se dezvolte.
O dieta optima ar trebui sa fie bazata pe DZR(doza zilnica recomandata) de vitamine, minerale si fitonutrienti cu usoare ajustari ale rapoartelor dintre macronutrienti in asa fel incat sa consolideze un sistem imunitar puternic, o refacere optima a organismului si obtinerea rezultatelor deorite.
I: Dieta Dukan iti poate pune in pericol viata? Unde gresesc cei care aleg acest regim?
R: Dieta Dukan la fel ca si dieta Atkins(prima fiind inspirata din cea de a 2-a) sunt diete total dezechilibrate si care nu au fost gandite pentru a slabi sanatos ci doar pentru a slabi cu orice pret.
Aceste diete sunt populare pentru ca cei care le-au tinut strict au avut rezultate semnificative in timp scurt insa clar ele slabesc puternic sistemul imunitar expunand corpul la riscuri de imbolnavire.
Excesul de proteine si grasimi din cele doua diete nu este la fel de grav cat lispa nutrientilor care fac corpul sa functioneze corect.
I: Care este in viziunea ta cea mai sanatoasa dieta? In ce consta?
R: Eu am o abordare stiintifica a sanatatii asa ca dieta ideala ar trebui sa se bazeze pe consumul alimentelor cu cel mai mare raport de nutrienti per calorie.
O astfel de dieta asigura cea mai buna functionare a corpului fara a forta ordanismul sa prceseze un numar mare de “calorii goale”.
I: Ce sfaturi ai pentru o alimentatie sanatoasa?
R: O persoana care doreste sa se hraneasca sanatos ar trebui in primul rand sa consume o cantitate cat mai mare de alimente vii(ne procesate termic), sa se evite consumul alimentelor fara valoare nutritiva (produse de panificatie si patiserie, etc.) si a carnii produsa in conditii industriale.
I: Care sunt cele mai periculoase alimente din comert?
R: O persoana poate consuma orice aliment cat timp respecta un echilibu, consider ca excesul este mai periculos decat un aliment anume. Cateva alimente care ar trebui consumate in cantitati cat mai mici pe langa bine cunoscutele sucuri carbogazoase, produse de panificatie, patiserie si cofetarie. O mare problema o reprezinta carnea crescuta in ferme industrializate. Cantitatile mari de estrogen din aceasta carne duc la dezechilibre hormonale care creeaza un mediu propice dezvoltarii cancerului.
CITESTE SI
Gabriel Cotabita a fost supus unui nou RMN cerebral! Anuntul trist facut de medici: „Se vorbeste despre leziuni cerebrale”
CUTREMURATOR! Gabriel Cotabita a intrat in MOARTE CEREBRALA!
Daniel Ciuta