Fructele și legumele sunt alimente extrem de sănătoase și benefice organismului, dar în condițiile greșite de depozitare, își pot pierde din proprietăți. Mai multe de atât, multe dintre ele pot chiar să se strice dacă sunt puse în frigider.
Pentru a nu se strica, nu le pune în frigider, ci lasă-le să se coacă la temperatura camerei. Regula se aplică pentru: caise, pere asiatice, avocado, banane, guava, kiwi, mango, pepeni, nectarine, papaya, fructul pasiunii, piersici, pere, ananas, prune, fructul stelelor, gutui.
Pe de altă parte, fructele care trebuie ținute în frigider sunt: mere, mure, afine, merișoare, coacăze, struguri, căpșuni și zmeură, cireșe.
Iată lista completă a legumelor care nu ar trebui păstrate la frigider:
-usturoiul și ceapa. Păstrați-le la distanță de cartofi deoarece cartofii emană etilenă care poate face ca ceapa să încolțească.
-cartofii albi, roșii, cartofi dulci nu au ce căuta în frigider. Păstrați acești tuberculi amidonați într-un spațiu răcoros, întunecat și aerisit, stivuiți lejer într-un castron sau pubele, dar nu în pungi de plastic. În caz contrar, umezeala se va acumula și va încuraja mucegaiul și deteriorarea.
-roșiile trebuie lăsate pe blat, chiar și atunci când sunt coapte deoarece își vor pierde din aromă când sunt puse la frigider.
-dovleceii.
Majoritatea legumelor durează mai mult când sunt păstrate la rece. Lista include: anghinare, sparanghel, fasole (proaspăta, fără coajă), sfecla, andive belgiane, broccoli, varză de Bruxelles, varză, morcovi, conopidă, țelină, porumb, castravete, vânătă, fenicul, ierburi, hrean, anghinare de la Ierusalim, gulie, praz, ciuperci, bame, ardei, ridichii, rubarbă, frunze de salată, spanac, germeni, dovleac de vară.