Pandemia nu oprește activitatea cercetătorilor din domeniul agricol. La Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Culturii Plantelor pe Nisipuri din Dăbuleni se lucrează de zor. S-a dat startul plantării cartofului dulce, a pepenenilor verzi și a altor legume în sistem protejat însă specialiștii sunt cu ochii și pe culturile exotice înființate anul trecut, a căror dezvoltare le dă speranțe cercetătorilor că pe viitor pot să atragă alte specii noi. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă detalii de ultimă oră. (VEZI ȘI: Revoluție în patria pepenilor. Oltenii s-au reprofilat! Au început să…)
La Dăbuleni, la Stațiunea de Cercetare din localitate, cartoful dulce este o cultură care promite. Ar putea fi chiar o soluție pentru a pune în valoare terenurile nisipoase din sudul țării, unde solul și căldura excesivă ajută! O noutate absolută pentru România, dar care a fost primită cu interes de piață, lanțurile de magazine fiind deja interesate de comercializarea acestor produse. Primul pas a și fost făcut în acest sens, în decembrie 2017, când institutul a livrat în premieră cartof dulce în rețeaua unor mari supermarketuri din ţară.
„La doar câţiva ani de la înființarea primelor parcele cu cartofi dulci la Dăbuleni, în urma unui program de colaborare cu o Universitate din Coreea de Sud, sunt deja fermieri care au început să îi cultive, iar interesul este în creștere”, spune Aurelia Diaconu, directorul staţiunii.
Cartoful dulce este foarte apreciat în Asia, unde este folosit nu doar pentru consumul uman, ci și pentru procesare în industria băuturilor răcoritoare sau cea alimentară. (CITEȘTE ȘI: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ)
KSC 1 este un soi de cartof dulce semitardiv, recomandat în cultură pe solurile nisipoase. Tuberculii sunt alungiţi, coaja violacee, pulpa galbenă
Planta este puternic dezvoltată, bogată în frunze, portul târâtor (9 lăstari/plantă; lungimea plantei 245 cm)
Conţinut în substanţă uscată solubilă: 9,4%
Conţinutul în glucide solubile: 7,51 % (CITEȘTE ȘI: Pepenii din Dăbuleni sunt în pericol. Bursucii și iepurii au dat atacul, oamenii s-au înarmat cu…)
Conţinut în vitamina C: 13,34 mg/100 g substanţă proaspătă
Destinat pentru consum şi industrializare
Capacitatea biologică de producţie: 30,1 t/ha
Încă din anul 2015, cartoful dulce a devenit următorul brand al Dăbuleniului, după pepenele verde. Anul trecut, Institutul din Dăbuleni a exportat cele 40 de tone de cartofi dulci produși în 2018, în Austria, unde au fost foarte apreciați. Prețul de vânzare a fost de 5 lei pe kilogram. Cartofii dulci de pe rafturile supermarketurilor sunt aduși acum din SUA și se vând la 10 – 11 lei kilogramul.
Orașul Dăbuleni este însă cunoscut în întreaga țară pentru pepenii verzi. Aici peste 1.700 de persoane cultivă pepenii care ajung în toate piețele din țară. (NU RATA: Oltenii vor cultiva kiwi și… banane)