Nu lasa soarele sa te arda
Cat timp trebuie sa ne expunem la soare?
Dr. Mirela Miertoiu: In functie de tipul de piele, ne expunem mai mult sau mai putin la soare. Cei cu pielea foarte alba pot face plaja foarte putin, pana in ora 10.30 dimineata si folosesc doar crema cu factor de protectie ridicat. Din pacate, aceste persoane nu se pot bronza, deoarece melanocitele – substante care fac pielea sa se bronzeze – sunt inexistente! Cei cu pielea alba risca sa se arda foarte repede, razele UVA distrugand, practic, colagenul din piele, aparand astfel si ridurile.E foarte important de stiut si ca razele UVB sunt cele mai raspunzatoare de provocarea cancerelor de piele la varste foarte fragede. Astfel, niciun copil sub varsta de un an nu trebuie expus la soare.
Daca aplicam pe piele creme cu factor de protectie, ne mai putem bronza?
Da, te poti bronza la fel de rapid, dar nu te mai arzi. Pielea normala are nevoie de factor de crema cu factor de protectie 30, aplicat chiar si atunci cand stai sub umbrela, deoarece chiar si asa poti dobandi arsuri solare. Mai mult, cei care au suferit interventii chirurgicale sau operatii estetice nu trebuie sa stea la plaja cel putin sase luni.
Este sau nu contraindicat ca femeile sa faca topless?
Nu e bine sa se renunte la sutien din doua motive serioase: razele UVA si UVB provoaca arsuri insesizabile cu ochiul liber la nivelul pielii, iar mameloanele sunt foarte sensibile. Mai mult, dupa o expunere indelungata la soare, sanii se lasa, deoarece se distruge colagenul din derma.
E normal sa apara alunite si pistrui dupa bronz?
Nu! Acesta este un semnal de alarma ca statul la soare a agresat pielea. De aceea, inainte cu doua saptamani de a te expune la soare, pentru a evita pe cat posibil aparitia acestora, trebuie sa tii o cura cu sucuri proaspete de citrice si de morcov. Acestea sunt bogate in vitamina C si antioxidanti, care ajuta la pastrarea bronzului pe timp indelungat si imbunatatesc calitatea pielii.
Cum tratam arsurile provocate de expunerea indelungata la soare?
In functie de gravitatea lor, e necesara aplicarea unor creme emoliente ori chiar iaurt – acizii grasi din el ajuta la calmarea si regenerarea pielii – si trebuie sa bei multe lichide, in special limonada cu miere. Pentru durerile de cap se poate lua un paracetamol si sub nicio forma aspirina, deoarece acest medicament este vasodilatator si poate produce reactii grave.
Dar exista si alergii la soare. Cum le depistam si cum le tratam?
Ea poate aparea sub mai multe forme. Alergia se manifesta cutanat si necesita, deseori, interventia unui medic. Fotodermatoza, de exemplu, care afecteaza circa 20% din populatie, apare sub forma unei eruptii. Poate fi confundata cu acneea. Ea apare dupa prima expunere din an la soare si afecteaza zonele care au fost acoperite permanent in sezonul rece: piept, abdomen sau coapse. Mai poate aparea si urticaria solara, manifestata prin pete mici, rosii, cu aspect de blande sau de muscatura de tantar. Ea apare in primele minute de expunere si dispare destul de repede. Ca sa eviti aceste probleme, trebuie sa folosesti in permanenta creme cu factor de protectie.
Foto expl:
Blondele trebuie sa foloseasca obligatoriu sampoane si creme speciale pentru par, cu factor de protectie solara. Altfel, parul se va deteriora grav in doar un singur sezon.
Prin bronzul excesiv ne distrugem pielea, ea fiind principalul organ de apararea a corpului. Rolul sau de a tine departe microbii este inhibat si acest fapt favorizeaza aparitia herpesului bucal, de exemplu.
Fardurile nu au ce cauta pe pielea noastra atunci cand mergem la plaja, deoarece pot provoca o depigmentare cu aspect urat sau pot genera reactii alergice. Acest lucru este valabil si in cazul parfumurilor.