Pentru romani, o masa imbelsugata de Craciun inseamna preparate traditionale. Insa castigatorul Masterchef, Petru Buiuca, propune doua retete inedite, pentru cititorii CANCAN.ro, menite sa satisfaca pana si cele mai pretentioase gusturi.
Sarmale, carnati, caltabos, salata de boeuf si cozonac. Aceste preparate traditionale nu lipsesc niciodata de pe mesele romanilor, de Craciun, insa o delicatesa poate schimba cu totul meniul clasic al acestor zile. Petru Buiuca, cel care a castigat primul sezon “Masterchef” propune romanilor care vor sa diversifice lista preparatelor de Craciun doua retete aparent pretentioase, dar usor de pregatit: rata cu sos de coniac si vanilie si, ca desert, placinta cu branza, nuci si sos de fructe.
Iata si retetele:
Rata cu sos de conioac si vanilie
Ingrediente:
O rata intreaga
500 ml supa legume
3 linguri miere poliflora
50 ml sos de soia
50 ml vin alb
coriandru, ghimbir
200 gr orez cu bob rotund
25 gr merisoare
Sare si piper de asezonat!
Sosul de smantana si vanilie
Smantana de gatit : 30 ml
Pastaie vanilie : 1 buc
Coniac : 15 ml
Cum se face:
Incingem cuptorul la 200⁰ C. Spalam rata si o fierbem timp de 2 ore, fara a se desprinde carnea de pe os. Scurgem apa, condimentam cu sare si piper si o asezam intr-o tava cu ulei. Crestam pieptul de la rata un pic in x, in mai multe locuri, ca sa se patrunda carnea bine de tot. Adaugam 500 ml de supa de legume peste rata si introducem tava la cuptor pentru 15 minute, acoperita cu folie de aluminiu.
Dupa aceasta etapa scurgem tot lichidul, intoarcem rata si o frecam bine cu un sos facut din : miere, sos de soia, vin, ghimbir ras si coriandru proaspat tocat. O dam din nou la cuptor pentru inca 45 de minute, la 180° C, fara folie de aluminiu, pentru a deveni crocanta si cu un gust dulce-sarat. La sfarsit verificam daca este gata astfel: daca intepam copanele si pieptul si iese un lichid clar, atunci este gata. Daca iese un lichid usor rosiatic, o mai lasam un pic la cuptor. Cand e gata preparatul il lasam, scos din cuptor, sa se odihneasca pentru aproximativ 30 de minute.
Odata rata la cuptor, punem orezul la fiert, acoperit cu multa apa. Dupa aproximativ 15 minute de fiert la foc mic, verificam daca este gata. Daca nu va place consistenta (al dente), atunci mai lasati-l la fiert. Cand este gata, lasam la scurs sub jet de apa rece.
Separat prajim, fara unt sau ulei, orezul amestecat cu merisoare, cat sa preia usor gustul merisoarelor si ele, la randul lor, sa se inmoaie. Se serveste totul pe aceeasi tava.
Sosul
Acum sosul de cognac si vanilie: Pregatim infuzia de smantana pentru sos astfel: pastaia de vanilie o taiem in doua – pe lungime. Trecem un cutit peste fiecare parte de pastaie pentru a scoate (racaim) semintele de vanilie si le punem in smantana, apoi se baga la frigider pentru cateva minute. Puneti coniacul intr-o tigaie foarte bine incinsa, dati-i foc ca sa iasa alcoolul. Cat e flacara mare, puneti si smantana de gatit, fara pastaia de vanilie. Amestecati un pic si mai lasati 1 min la foc. Toti pasii pentru sos ar trebui sa dureze maximum 2 minute.
Sosul se serveste intr-un recipient separat!
Serviti-va invitatii cu vin alb demisec, care merge de minune cu friptura de rata!
Placinta cu branza, nuci si sos de fructe
Ingrediente:
400 gr aluat foietaj
400 gr branza de vaci
100 gr cocktail de fructe
100 ml vin de masa alb
2 linguri zahar
1 lingura miere poliflora
4 lingurite nuci
Cum se face:
Intindem aluatul de foitaj. Il taiem in 2 pe lungime. Deasupra intindem branza proaspata de vaci amestecata cu nuci zdrobite in prealabil. Formam din aluat 2 rulouri mari si frumoase. Le introducem la cuptor, la 185 °C, timp de 30-40 de minute sau pana cand aluatul s-a umflat si este auriu si crocant. Cu 2 minute inainte sa il scoatem il ungem cu miere.
Separat facem un sos din vinul alb, fructele taiate bucati si zahar. Amestecam incontinuu, la foc mic, pana cand zaharul s-a topit si se ingroasa lichidul. In maximum 10 minute ar trebui sa avem un sos usor lipicios.
Placinta o servim fierbinte, impreuna cu sosul de fructe.
Pofta buna!
Dana Enache