Românii se plâng tot mai des din cauza scumpirilor alimentelor din magazine sau supermarket-uri. De exemplu, cârnații de porc se numără printre produsele din carne care sunt nelipsite de pe mesele oamenilor, însă prețurile au crescut enorm, așa că mulți nu își mai permit să îi cumpere.
Prețurile alimentelor de bază au explodat, atât în supermarket-urile din România, cât și în piețe. Spre exemplu într-un Mega Image din Berceni, un kilogram de cârnați a ajuns să coste 72 de lei, lucru care i-a lăsat mască pe românii care sunt acum nevoiți să plătească dublu, față de anul trecut.
În ultima vreme, prețurile au crescut considerabil nu numai în rândul alimentelor, ci și în alte industrii. Indiferent că vorbim despre alimente, carburanți sau alte servicii, cert este că românii sunt acum nevoiți să scoată sume uriașe din buzunar.
De exemplu, valoarea unui coș de cumpărături banal care în urmă cu ceva timp costa aproximativ 300 de lei, în prezent se ridică la peste 500 de lei.
„Preţurile depind de domeniu. De exemplu, la porcine preţul a crescut pentru că nu mai sunt ferme la noi în ţară şi foarte multe vin de afară, iar preţul este dictat de acolo. Vită şi oaie nu se mai găseşte, sau e din ce în ce mai greu de procurat. La vită şi la oaie, e undeva la 35- 40% faţă de anul trecut”, spunea proprietarul unei carmangerii.
CITEȘTE ȘI: TOȚI ROMÂNII TREBUIE SĂ ȘTIE! CE SE VA ÎNTÂMPLA CU PREȚUL ALIMENTELOR DE BAZĂ
Comparativ cu prețurile de anul trecut, din perioada sărbătorilor, acum cârnații de porc costă cu câteva zeci de lei mai mult. De exemplu, într-un magazin Carrefour, kilogramul de cârnați de porc costa 49,9 lei, iar într-un magazin Cora din Capitală, prețul ajungea la 51,99 de lei, potrivit Gândul.ro.
Pe de altă parte, producătorii de carne spuneau că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora treptat. De exemplu, în acest moment, în supermarket-urile din București, prețul unui kg de ceafă, cotlet sau coaste de porc este peste 25 de lei, însă în unele magazine a ajuns să coste chiar și 60 de lei.
Cert este că preparatele din porc sunt consumate la scară largă de români, în comparație cu puiul, curcanul sau vita. Cârnații sunt pe locul 1 atunci când vine vorba de mezeluri, iar oamenii se înghesuie la rafturi chiar dacă prețurile sunt extrem de piperate.