Cei care se întreabă de ce nu e bine să mesteci gumă trebuie să ştie că acest obicei este unul destul de vechi. Grecii, de exemplu, mestecau seca arborelui de mastic, iar maiaşii pe cea a sapotierului.
De ce nu e bine să mesteci gumă? Opiniile sunt împărţite de fiecare dată în ceea ce priveşte răspunsul la această întrebare. Dar medicii spun că nu este chiar dăunător să mesteci gumă, însă trebuie să o faci cu măsură.
Sunt studii care au arătat că mestecatul gumei are un efect asupra igienei sănătăţii dentare. Mestecatul după masă stimulează producţia şi secreţia de salivă care ajută la neutralizarea acidităţii şi efectului acesteia asupra suprafeţie dentare. De asemenea, se mai spune că mobilizarea mandibulei în timp ce mestecaţi determină o reducere a presiunii din sinusuri şi urechi.
Prin mestecarea gumei, secreţia de salivă ar putea creşte de până la nouă ori şi ar putea echivala cu un periaj bun al dinţilor. Pe lângă ioni de bicarbonat, saliva conţine minerale precum fosfaţi, fluoruri şi calciu, componenţi ai smalţului dentar, care pot fi astfel asimilaţi, împiedicând procesul incipient de formare al cariilor şi întărind suprafaţă dentară.
Cei care se întreabă de ce nu e bine să mesteci gumă trebuie să ştie că există o situaţie în care aceasta devine nocivă. Mai exact, potrivit medicilor, guma nu trebuie să fie mestecată mai mult de 20 de minute şi nu ai mult de două lame pe zi.
Nu este bine să mesteci gumă? Riscurile
Altfel, potrivit medicilor, pot apărea probleme digestive. De ce nu e bine să mesteci gumă mai mult timp? Ei bine, dacă mesteci mai mult timp gumă, stomacul începe să producă enzime care ajută la digestie. Însă stimularea secreţiei gastrice nu face deloc bine şi duce la apariţia gastritelor. Mai exact, în stomac se produce acid pentru alimentele care urmează să vină, însă nu se întâmplă acest lucru. Iar în momentul în care mâncăm normal nu mai avem suficiente enzime pentru digestie. Ar putea apărea astfel balonarea sau constipaţia.
Dacă mestecaţi gumă în exces, mai multe într-o zi, poate apărea şi o scădere severă a nivelului de calciu, magneziu şi potasiu în organsim. Potrivit medicilor, acest efect poartă denuirea de malabsorbţie de minerale. Nivelul de minerale din corp scade şi creşte excreţia lor prin faptul că se produce o salivare excesivă.
Există şi ipoteza că mestecarea gumei ar minimaliza semnele şi simptomele bolii de reflux gastro-esofagian. Mai exact, secreţia crescută de salivă poate avea efect antiacid la nivelul stomacului. Mestecarea gumei creşte totodată cu 25% fluxul de sânge la nivel cerebral. Până acum nu se cunoaşte însă impactul acesteia asupra proceselor cognitive cerebrale. De asemenea, mai trebuie spus şi că e fals mitul care spune că guma de mestecat s-ar lipi de peretele stomacului pe tractul digestiv. Guma se elimină fără a afectat în vreun tractul digestiv.