Nu e banc! Cu cât se vând ouăle din Ucraina în supermarketurile din România: ”Vor să termine producătorii români”
Produsele alimentare importate din Ucraina au început să își facă apariția pe rafturile magazinelor din România, iar acest lucru a dat naștere la numeroase dispute. Aceste produse sunt vândute la un preț foarte mic, fiind scutite de taxele vamale, fapt ce îi bucură pe unii, însă îi revoltă pe alții, mai ales pe producătorii români, care acuză o concurență incorectă. Cu cât se vinde un ou importat din Ucraina? Prețul este aproape la jumătate.
După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, Uniunea Europeană a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina. Însă, pentru mai multe țări din blocul comunitar acest lucru a însemnat o supraofertă, fapt ce i-a nemulțumit pe producătorii locali. Ei bine, acest fenomen a început să se simtă și în România și i-a divizat pe români în două tabere.
(CITEȘTE ȘI: Ce prețuri sunt în supermarketurile din Ucraina. Vloggerul Cosmin Avram: „În România cred că de trei ori mai mult”)
Produsele ieftine din Ucraina, motiv de dispută
Produsele alimentare importate din Ucraina au început să ajungă pe rafturile tot mai multor magazine din România. Iar prețurile extrem de mici pe care acestea le au îi bucură pe unii și în revoltă pe alții. Recent, un bărbat a postat pe TikTok un clip în care prezintă produsele din Ucraina ce au ajuns într-un magazin din Vâlcea. Acesta și-a oprit atenția asupra ouălor.
Se pare că ouăle aduse din Ucraina sunt vândute la prețul de doar 0,58 de bani bucata. Iar un carton de 30 de ouă se vinde cu 17,42 de lei. Ei bine, diferența dintre ouăle din Ucraina și cele din România l-a revoltat pe bărbat.
„Băi, a venit și la Vâlcea oferta din Ucraina, da? 30 de ouă la 17 lei. Sunt ouă din Ucraina, 17,42 lei. Deci vor să termine și producătorii români. Sunt curios dacă o să cumpere restaurantele acum. Ne dau omlete din Ucraina? Da! Categoric, pentru omlete la restaurante cu ouă din Ucraina”, a spus bărbatul.
Postarea băratului din Vâlcea a trezit numeroase reacții în mediul online. Din punct de vedere al consumatorului, mulți sunt încântați de prețurile mai mici, mai ales după numeroasele valuri de scumpiri. Însă, alții au văzut mai departe de avantajul unui preț redus și au subliniat impactul devastator asupra producătorilor locali, care nu pot concura cu produsele importate la astfel de prețuri.
„Producătorii romani să se alinieze la prețurile corecte”; „Auzi la ăla: vor să termine producătorii romani. Păi să vândă la prețul corect!!”; „Acela este prețul corect pentru un ou”; „Ați descoperit în 2024 ce înseamna piața liberă. Bravo, faceți progrese!”; „Prefer să sprijin firmele românești, diferența este infimă la ouă 2-3 lei la un cofraj!”; „Am cumpărat fără să știu, pot spune așa, sunt mai mari decât alea M, L și încă ceva, chiar au gust a ou asemănător cu cel de țară!!”; „Dacă e ieftină mâncarea…nu e bine…că le dă în cap alor noștri, care vor să se îmbogățească. Dacă e scump, nu e bun, că ne mănâncă multinaționalele”; „Eu am o întrebare: dacă se vând la prețul ăla, ai noștri de ce nu pot?”, sunt câteva din comentariile din mediul online.
(VEZI ȘI: Nu e banc! Cât costă să mănânci la un local de fițe din Ucraina: ”Doamne ferește!”)
This browser does not support the video element.