Nu doar roșiile sunt scumpe! Prețurile din piețe devin ireale. Cât a ajuns să coste un kg de păstăi

Publicat: 27/04/2023 | 21:38
Prețul ireal la care se vinde un singur kilogram de păstăi / Sursă foto: Pexels

Buzunarele românilor au fost afectate, în ultimele 12 luni. Au fost înregistrate prețuri ridicate nu doar pe piața imobiliară, ci și alimentară și a altor tipologii de servicii. La tarabele din piețe, fructele și legumele s-au scumpit, iar unii dintre clienți ocolesc anumite produse, tocmai din cauza prețurilor care sunt percepute per kilogram. De pildă, iată mai jos, în articol, cât a ajuns să coste un kilogram de păstăi, în piață.

Fasolea păstăi a fost așteptată de mulți dintre români. Este una dintre „legumele-vedetă” ale primăverii și poate fi preparată în multiple forme. Însă, până ca gospodinele să ajungă să prepare păstăile, trebuie să fie achiziționate din piețe sau supermarketuri. Prețurile din piețe aproape că devin ireale, cel puțin în ultimele 12 luni. Majoritatea legumelor și fructelor s-au scumpit, iar buzunarele românilor sunt afectate.

Roșiile, varza albă, cartofii, ceapa verde sau salata sunt câteva dintre produsele care au prețuri ridicate, în piețe, la tarabe. Pe listă, însă, se poate adăuga și fasolea păstăi. Prețul unui kilogram de păstăi poate „concura” cu cel al cărnii!

Vezi și CÂT A AJUNS SĂ COSTE UN PEPENE ROȘU ÎN PIEȚELE DIN CAPITALĂ. ROMÂNII TREBUIE SĂ SCOATĂ DIN BUZUNAR MAI MULT DECÂT ÎN ANII TRECUȚI

La ce preț se vinde un kilogram de păstăi, în piață?

Clienții se plâng de prețurile ridicate și evită, de multe ori, să achiziționeze fructe și legume de la tarabele din piețe. Un kilogram de fasole păstăi este vândut de fermieri la prețul de 20 sau 25 de lei. Însă, odată ce leguma ajunge pe tarabe, prețul se dublează.

Un legumicultor mărturisește că fasolea păstăi crește în condiții mai speciale, potrivit observatornews.ro: „20, 25 de lei kilogramul (prețul de la care pleacă de la producător). E foarte scumpă. E mai pretențioasă la căldură, nu se face pe timpul iernii. Primavara devreme, necesită multă căldură și asta înseamnă cheltuieli în plus”.

Odată ce fasolea păstăi ajunge pe tarabele din piețe, prețul unui kilogram se dublează. Astfel că, în anumite spații comerciale, un singur kilogram poate să coste și 50 de lei. Există, însă, și alte zone în care se vinde mai ieftin, între 30 și 40 de lei.

Vezi și LOCUL DIN ROMÂNIA UNDE SE GĂSESC FRUCTE EXOTICE RARE. SUNT ACLIMATIZATE ŞI POT FI CUMPĂRATE

Sursă foto: Pexels