In Raportul National privind Situatia Drogurilor in Romania 2012 se prezinta si un studiu realizat pe aproape 3.000 de elevi, iar potrivt acestuia varsta la care tinerii fac cunostiinta cu drogurile incepe chair mai devreme de 13 ani.
“Pentru a afla varsta la debutul in consum, in cazul in care respondentul a consumat vreuna din substantele: canabis, inhalante, ecstasy sau SNPP (substante noi cu proprietati pshioactive), acesta a fost rugat sa indice la ce varsta a initiat un astfel de consum. Cel mai mare procent de adolescenti care au debutat in consum la varsta de 13 ani sau mai devreme se inregistreaza in cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondentilor. Pe locul al doilea, se situeaza adolescentii care au debutat in consumul de tranchilizante/ sedative, iar pe locul al treilea, la egalitate, se plaseaza debutul inainte de varsta de 13 ani in consumul de canabis, respectiv in consumul de SNPP – 0,8%. Se remarca diferente intre sexe in ceea ce priveste debutul in consumul de SNPP: proportia baietilor care au debutat intr-un astfel de consum la varsta de 13 ani sau mai devreme fiind de aproape cinci ori mai mare decat cea a fetelor care au experimentat un astfel de consum – 1,4% baieti, 0,3% fete”, se arata in raportul intocmit de Agentia Nationala Antidrog (ANA).
Esantionul utilizat, pentru acest raport privind consumul de droguri in scoli, a fost unul reprezentativ pentru toate clasele a IX a si a X a din Romania, stratificat proportional in functie de tipul scolii (liceu sau colegiu, grup scolar, scoala de arte si meserii), mediul de rezidenta (comuna, municipiu, oras) si regiunile tarii. Clasele care au participat la studiu au fost selectate aleator, fiind luati in considerare adolescentii nascuti in 1995. Esantionul a fost de 2.770 de elevi (din care 1.279 baieti si 1.491 fete), selectati dintr-un esantion de 149 scoli (268 clase a IX a si a X a). Perioada de colectare a datelor a fost iunie 2011.
“O situatie similara se inregistreaza si in privinta debutului precoce in consumul de canabis: numarul baietilor care au debutat intr-un astfel de consum la o varsta mai mica de 13 ani este de aproape doua ori mai mare decat cel al fetelor (1,0% baieti, 0,6% fete). In schimb, la debutul in consumul de alcool cu pastile, proportia fetelor care au initiat un astfel de consum la o varsta de 13 ani sau mai devreme este de aproape doua ori mai mare decat cea a baietilor care au prezentat acelasi comportament. Totodata, pentru prima data, in cele patru editii ale studiului ESPAD realizate in Romania, se inregistreaza debut precoce in consumul de canabis/ hasis, in randul elevelor de 16 ani (0,6% fete). Cea mai mare proportie de adolescenti care au debutat in consum la varsta de 13 ani sau mai devreme se inregistreaza in cazul consumului de inhalante – 54,4% dintre adolescentii care au declarat un astfel de consum. Urmeaza consumul de tranchilizante/ sedative, pentru care 39,2% dintre adolescentii care au experimentat un astfel de consum l-au initiat la varsta de 13 ani sau mai devreme, iar pe locul al treilea se situeaza debutul in consumul de amfetamine (31,7%). Aproape o cincime dintre cei care au debutat in consumul de amfetamine (21,3%), respectiv in cel de ecstasy (22,9%), au debutat in consum la varsta de 13 ani sau mai devreme”, se mai arata in raportul ANA. De altfel, in functie de sexul respondentului, se observa diferente in ceea ce priveste debutul in consum la varsta de 13 ani si mai devreme. In proportii mai mari, fetele debuteaza in consumul de tranchilizante/ sedative (40% fete, 37,8% baieti) si in cel de ecstasy (28,6% fete, 18,5% baieti), iar in schimb, in proportii mai mari, baietii debuteaza mai devreme decat fetele in consumul de cannabis (13,7% baietii, 7,6% fete), in consumul de inhalante (57,8% baieti, 51,1% fete), in consumul de alcool cu pastile (25,9% baieti, 19,4% fete) si in cel de SNPP (16% baieti, 12,5% fete.
(Alex Saulea)